Гъби растат с бира чрез уникален брюкселски метод
Може ли да се произвеждат гъби с помощта на бира?
Да, възможно е чрез уникален брюкселски метод. Идеята осъществяват група ентусиасти в Брюксел, съчетавайки японската мъдрост и белгийската традиция.
Знаете ли, че едва 10% от суровините за производството на бира завършват в халбата? Всяка година тонове вторични продукти от многобройните белгийски пивоварни отиват на боклука.
В Брюксел отглеждат екзотични гъби, използвайки именно тези отпадъци.
Гъбите шийтаке имат забележителна хранителна стойност и са втората най-консумирана гъба в света.
А вече притежават и брюкселски акцент.
Проучванията започват през 2014 г. В продължение на месеци се правят тестове с кафе, преди да стане ясно, че шийтаке предпочитат бира.
През 2016 г. производството се разширява на 3.000 м2 площ. На месец се произвеждат до 6 тона гъби.