Градско земеделие - как покривите на сгради стават биоградини за плодове и зеленчуци
Домати или ароматни билки от покрива?
Да, отглеждането на плодове и зеленчуци върху сградите вече е възможно.
Без пестициди и химикали, използва се възобновяема енергия от слънцето, дъждовна вода и енергията в самата сграда, която иначе се губи.
Градското земеделие се развива успешно в Париж, където върху 14 000 m² на покрива на конферентен център е една от най-големите градски градини в Европа.
И в Брюксел, където върху покривите на хали за хранителни стоки има оранжерия от 2000 m² и открита зеленчукова градина със същата площ.
Градското земеделие функционира на принципа на кръговата икономика.
Градините на покривите помагат за климата, за биоразнообразието в градовете и дават възможност за социално приобщаване.
Новата кохезионна политика на Европа насърчава нови зелени решения в градовете, както и превръщането на покривите в големите градове в градини и дори в паркове.