Палеопарк във Вършец – нов живот в нова Европа с поглед в миналото

ЕВРОПЕЙЦИ НА ПЪТ
Слушай

Палеопарк във Вършец - впечатляващи макети на древни животни ще населяват пространството. Новата европейска инвестиция е за 1 милион и 200 хиляди лева и трябва да привлече повече туристи в малкото градче. Така кохезионните проекти ще дадат нова надежда за този регион и ще се превърнат в туристическа атракция и за пътешественици от чужбина. Нов живот в нова Европа с поглед в миналото.

С помощта на Европа се връщаме в миналото по съвременен начин. Преди 2,5 милиона години тук е имало много интересни животни, много интересни флора и фауна и 90-те години откриват едно страхотно находище, което се оказва, че е на два милиона и половина години изключително богато, почти като консерва на времето от двама от едни от най-видните палеонтолозии орнитолози в България – проф. Николай Спасов и Златозар Боев. Правят обследване, разкопки и всичко останало и откриват над 160 вида животни, които са живяли тука, в тази арея около Вършец. Находището е тук на няколко километра, но си е на територията на община Вършец и затова решихме да направим, тъй като това са били животни, които в момента не съществуват - съблезъби тигри, носорози, пантери, различни видове гепарди, хиени, и решихме, че тук е доста интересно да се направи един палеопарк. Да направим една възстановка на обстановката тогава и на животните, т.е. ние правим една много интересна симбиоза възстановявайки истинските животни, истинските експонати и цялата ситуация тука която е била, да я направим по атрактивен начин. Тук има над 40 експоната, сграда, която е с изложбена площ и разбира се парка, в който всеки може да се разходи, обяснява Симеон Стоилов, проектант на Палеопарк Вършец.

ПО-СИЛНИ РЕГИОНИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПА

Всичко това без помощта на Европа и без подкрепата на тази програма, която е за трансгранично сътрудничество между България и Румъния нямаше как да се случи. Това е един изключително грандиозен проект за една такава скромна община като Вършец. Целият проект е на приблизителна стойност 1 милион и 200 хиляди лева. Това е проект, който ще бъде изключително интересен за цялата страна, за партньорите ни от руманскъ страна и за цяла Европа, казва още Симеон Стоилов, проектант на Палеопарк Вършец.

ЕВРОПА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОДКРЕПЯ НАУКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО

Аз не мисля, че без европейски средства може да се случи нещо, тъй като, като погледнем икономическата страна на нещата, доста трудно биха могли да се отделят само държавни средства без помощта на Европа за такива мащабни проекти. Най-важното нещо е да знаем миналото си. Не напразно историята е една от най-влиятелните науки, допълва Симеон Стоилов, проектант на Палеопарк Вършец.

Деница Торньова

Още от ЕВРОПЕЙЦИ НА ПЪТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория
Ваксина в колата

Ваксина в колата

Гледайте ЕВРОПЕЙЦИ НА ПЪТ
Мастикова смола

Мастикова смола

Гледайте ЕВРОПЕЙЦИ НА ПЪТ