Европейските фондове в помощ на малките общини - добрият пример от Вършец

НОВА ЕВРОПА
Слушай

ВЪВ ВЪРШЕЦ РАЗВИВАТ ТУРИЗМА С ПОДКРЕПАТА НА ЕВРОПА

Малките общини като Вършец разполагат с малки бюджети, европейското финансиране увеличава бюджета на общината два или три пъти. Тоест, чрез европейското финансиране ние усяваме да подобрим инфраструктурата си, да подобрим градската среда, да добавим стойност към туристическия продукт чрез постоянното изграждане на атракциони, казва Таня Петрова от община Вършец.

Акцентът е върху туристическата сфера не без подкрепата на еврофондовете, казва Благовест Драгиев от Туристически център – Вършец.

ПО ПРОГРАМАТА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ИЗГРАЖДАТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ВЪЖЕН ПАРК У НАС

Идеята беше да направим един атракцион, който да привлича и малки и големи, както местните хора, така и туристите за един по-активен живот и спорт и .... всичко това което може да привлече туриста и да задържи местните хора във Вършец, казва казва Таня Петрова от община Вършец.

Атракционът има 45 елемента, различни по сложност, в три линии, за да се премине. Средното време е около час, час и нещо, в зависимост от физическата подготовка на преминаващия през него. Има част за големи и за малки, може да се ползва за деца над 12 години и височина 120 см. Тук мерките за сигурност са доста сериозни.

Само първата година имахме над 2000 посетителя, допълва Таня Петрова от община Вършец.

РЕГИОНАЛНАТА ПОЛИТИКА ОСТАВА ВЪВ ФОКУСА НА КОХЕЗИОННИТЕ ФОНДОВЕ

Този атракцион се оказа устойчива инвестиция, защото най-малкото всяка година привлича голям брой туристи. Освен това още в самото начало, още първата година от неговата работа той беше предложен за добра практика на Европейската комисия, което прави инвестицията сполучлива и реализацията на проекта допринася за балансираното устойчиво развитие на местно и регионално ниво. Всеки един малък проект може да допринесе за изграждането на един Вършец, който се развива постоянно. Постоянно допълваме, надграждаме, придаваме стойност на потенциала който съществува, на ресурса, бил той природен, културен, човешки и развитието на местната общност и община е това – всяка година малко по малко да допълваме и да развиваме.

Повече за въжения парк във Вършец може да видите ТУК

Още от НОВА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория