Био козметика за здраве

ЛИЦА
Слушай

Младият предприемач Васил Ралчев завършва образованието си във Великобритания, но се връща в Панагюрище, за да работи в семейната фирма.

Продължава да развива биоземеделие и създават нови работни места за хората в региона.

Фирмата използва и европейско финансиране, за да подобри производството си и да създава все по-модерни и екологични продукти.

Далечната 2000 година моите родители са започнали с биоземеделие и това е било пълна екзотика тук по това време. Докато бях студент в Англия, видях, че има много възможности в България и много от нишите не са разработени. Със завръщането ми в България направихме едно малко семейно сайтче, в което пуснахме нашите крайни продукти, които в случая бяха флорални води. Започнах с 5-10-15-20 поръчки и това беше нещо уауу, баща ми казваше – синът ми е маркетингов гений, а на втория месец вече имаше 50-60 поръчки на ден. Шест-седем месеца след началото на нашия бизнес, когато имахме по 100 поръчки на ден, аз си казах – това може да е модел успешен и в чужбина. Обаче в чужбина как да стигнеш до крайния клиент? Видяхме, че ако е един сайт на английски в Германия, местните клиенти няма да искат да купуват от него. Какво правим? Превеждаме целия сайт, намираме човек от Германия, който да помага. След това променяме си цялата рекламна стратегия на немски и изведнъж започнаха да идват тези поръчки, започнахме да променяме нашата стратегия и изведнъж, първия месец имахме над 15 000 поръчки в Германия. Казах си ок, как да запазим това качество? Защото ако спреш дори за секунда, ако си кажеш успях, нещата тръгват назад.

ИНВЕСТИРАТ В НОВИ ТЕХНОЛОГИИ, С КОИТО РАЗШИРЯВАТ ПРОИЗВОДСТВОТО

Промяната, която настъпи във фирмата, откакто аз се върнах, е огромна и е само в позитивния смисъл на думата, защото се развихме в европейския пазар, стигаме до крайния клиент, назначаваме повече хора и хората вече знаят Панагюрище на картата с нашите продукти, с нашето производство и с нашия семеен бизнес.

ЕВРОПА ПОДКРЕПЯ СМЕЛИТЕ ИДЕИ. ФИРМАТА ПОЛУЧАВА ФИНАНСИРАНЕ И ОТ КОХЕЗИОННИТЕ ФОНДОВЕ

Използваме тези средства по предназначение за растеж на нашия бизнес. И какво се случва? Случва се следното – в града ни в момента има над 30-40 семейства, които назначаваме целогодишно и това са семейства от малцинствата. Това са семейства, които преди хората помнеха с кражби, с помощи, сега тези хора са част от обществото, техните такси, техните данъци отиват в държавната хазна. Цялата местна икономика се развива заради това, стандартът на живот на хората тук се развива заради това и това е един цикъл, който е затворен.

ЗА КАКВО МЕЧТАЕ?

Моята визия е нашите продукти да са в цяла Европа, а до две години вече да сме в САЩ и в азиатския пазар. Всички ние имаме някакви мечти, всички ние искаме да се развиваме по някакъв начин, но това което не правим е първата стъпка. В началото объркахме всичко и бяхме на загуба докато напаснем, докато измислим някакъв модел. Обаче какво става като минеш този предел на началото – нещата започват да се случват, хващаш вълната и трябва да я яздиш докрая, завършва Васил.