Защо военен замени армията с ноктопластиката?

ЛИЦА
Слушай

Швеция, която сега председателства Европейския съюз, е на първо място сред европейците по учене през целия живот. Там няма значение на колко си години, за да започнеш отначало. Няма мъжки и женски професии. Шведката Eва Линквист е дървосекач, тя има малък бизнес и работа, която ѝ доставя удоволствие. Тя не е изключение, а Европейският съюз чрез социалния си фонд дава възможност на всеки да избере безстрашно нова професия. Парите, които се инвестират в бъдещето на хората, са почти 88 милиарда евро.

Постепенно стигаме и до наша история за един полковник от Велико Търново, който днес работи щастливо като маникюрист и за един малък бизнес, който расте, като се променя.

"Козметиката е като готвенето - най-важното е да имаме правилните съставки, да имаме правилния готвач, който да ги смеси и да се получи най-вкусният резултат, който е удоволствие за сетивата. Така, както хубава храна не може да бъде обяснена през очите, за нея е необходимо и небце. Така при козметиката, освен аромата, освен това как изглежда продукта, е изключително важно усещането върху кожата".

Eмилия Динкова експериментира не само в кухнята, но и в бизнеса. Всичко започва случайно, преди 30 години, когато нейна приятелка се прибира от почивка в Гърция с маникюр, направен по непознат до момента у нас начин.

"Когато се прибра от Гърция беше вече запленена от идеята това нещо да се продава в България, само че това е услуга, не се продава толкова лесно. Нямах никакво понятие от маникюр, след това измислихме думата ноктопластика. Ако трябва да се върна по онова време, всъщност не съм си давала сметка, че това е едно абсолютно ново начало. Започнахме в подблоковото пространство на един голям блок, може би беше 12 квадрата. Започнахме да предлагаме услугата, след това тези хора, които проявяваха интерес, им предлагахме оборудване, а за да започнат работа, им предлагахме обучение. Нашите първи клиенти не бяха традиционните маникюристки. Повечето хора, които приемаха нашите предложения, бяха смели като нас, защото гаранция за успех нямаше", разказва Емилия.

Но успехът идва. Двете приятелки създават свой обучителен център, в който близо 150 души на година получават нова професия.

"Последните години имаме изключително много хора, които предпочитат даже да си сменят професията и то - драстично. Имали сме например адвокати, които казват – аз не искам това нещо, много ме натоварва, искам нещо, с което да отпусна, това е моето хоби и искам да го направя своя професия", казва Ваня Александрова.

Сред хората, решили да преобърнат живота си, е и бивш офицер, преподавател от Националния военен университет във Велико Търново. Предсрочно произведен в звание подполковник и само три години преди да се пенсионира, Николай Киров убедено напуска армията и влиза в козметичния салон.

"Реших, че това е доста реалистично за мен, тъй като от малък съм авиомоделист, работя с подобни материали, правя прецизни, симетрични, красиви и здрави неща и си казах - това е само за мен. Дори не бях чувал, че има ноктопластика, мислех, че всичко се свежда до един обикновен маникюр, оформяне на естествените нокти. Така ги попитах кога ще има курс, те ме гледаха учудено, може би с някакво съмнение, но все пак ми се обадиха, самата Емилия Динкова. На мен Еми ми беше ръководител на курса, тя е моята учителка и до ден днешен си контактуваме като приятели, от време на време се чуваме", разказва той.

За Николай професията на маникюриста е най-хубавата професия.

"Това е най-веселият начин да се изкарват пари. Ако една жена иска да изглежда добре навсякъде, не би трябвало да се ограничава само с прическата и тоалета. Ръцете са основно средство за невербална комуникация. Като видя ноктите, маникюра, начина на лакиране или с какъв лак, декорация иска да бъде една жена, веднага ми става ясно какъв ѝ е характерът, има ли някакви проблеми, какво ѝ предстои, това става интуитивно".


"Моята философия – всичко трябва да е с правилния произход, трябва да бъде проверено и може би това е едно от нещата, които ме накараха да започна да произвеждам", обяснява Емилия Динкова.

Но както в готвенето, освен точните съставки и рецепти, и в производството на козметика е важно оборудването. И тук срещат помощта на кохезионните фондове. За закупуване на нужната техника, по няколко европейски проекта, компанията получава близо 700 000 лева. Финансиране, с чиято помощ реализират и идеите си за зелена икономика.

"Това е една изключителна помощ за нас, дава ни възможност да бъдем много по-самостоятелни, независими. Част от финансирането беше и за специална машина, която да ни даде възможност да предоставяме на пазара пълнители за козметични продукти. Защото намаляването на пластмасата, която се използва в ежедневието е важна и ние се стараем по всякакъв начин да вървим напред", казва Емилия Динкова.

Така спестяват 80% от пластмасата в опаковките. Пазят природата и чрез новата си принтираща машина, също закупена с пари от Европа.

"Невероятна помощ, защото ни дава възможност да отпечатваме етикети и да печатаме върху флаконите, което спестява много средства, а и има зелен ефект, защото не печатаме повече етикети, отколкото са ни необходими".

Вдъхновени от зелената идея, продължават да разработват нови продукти в лабораторията си.

"И всъщност това правим в нашата малка кухня – първо експериментираме на много, много малки дози, след като установим, че това е продуктът, който искаме, отиваме наистина в голямата кухня и започваме да произвеждаме продукта, след като го поставим в една огромна тенджера под налягане, в която имаме възможност дадобавяме и да следваме много ясно и точно технологията, за да постигнем необходимото качеств", казва Емилия Динкова.

В подбирането на точните съставки и рецепти, в последните години се включват и синът, и дъщеря ѝ.

"Много повече можеш да импровизираш с готвенето, в козметиката по-стриктно стават нещата", смята Благовеста Динкова.

"Много трудно се съчетават двете дейности - да бъдеш управител и да бъдеш в същото време майка", споделя Емилия.

"Нямаме нищо против мечтата ѝ, но тя е в лек разрез с любовта й към работата", споделя Виктор Динков.

За Емилия всичко във вселената работи в симбиоза, но:

"Най-важно е желанието. Работата или бизнесът са като карането на колело - ако спреш да въртиш педалите, просто спираш да се движиш. И много често е необходима енергия, която да преодолява трудностите".

Всичко останало е комбинация от обстоятелства, малко късмет и реализиране на мечти.

Вижте целия епизод във видеото!

Деница Торньова

Още от ЛИЦА

Вижте различните останалите видеа от тази категория