Фирма от Пещера прави обувки за мегапродукции като "Междузвездни войни" и "Домът на дракона"

ЛИЦА
Слушай

Как се стига от Пещера до Холивуд? И как се прави зелен бизнес по време на пандемия? Отговорите - в новото издание на предаването „Европейци"

Работа на скорост, години наред, въпреки спирачките и острите завои. Така семейство Ингилизови и малкият им бизнес стигат от Пещера до Холивуд.

"Баща ми е основател на фирмата, той е второ поколение в този занаят. Баба ми е първата в нашето семейство, която има допир с обувния бранш. Занаятът първо е желание и семеен дълг. Впоследствие дългът се превръща в професия, в хоби. Ние работата не я възприемаме като работа, а по-скоро я възприемаме като начин на живот", казва Ремзи Ингилизов - заместник-управител на фирмата.

Бизнесът изисква екипност, допълва той:

"Екипът при нас е семейство, голяма част от моето семейство работи в семейното дружество. Баща ми е управителят на предприятието, той има очи и уши навсякъде, аз съм заместник - управител, и аз съм очи и уши. Брат ми е фотограф, майка ми е дизайнер, леля ми - финансов мениджър".

Разчитат един на друг и пазят традициите. Семейната фирма е една от малкото, оцелели в бранша след ковид кризата. През 2005 г. в Пещера има близо 200 малки, средни и големи фабрики за обувки. Днес те са не повече от 15.

Добрата онлайн стратегия спасява семейството в ковид кризата. Заедно взимат и други смели решения, които не просто променят компанията, но доказват, че идеите на Европа за зелена икономика, се случват не само в големите градове. Стъпка по стъпка доказват, че дори в малкия град, може да има екологично производство на световно ниво. Използват европейската посока и изграждат на покрива на предприятието модерен фотоволтаичен парк. Така произвеждат собствен ток и стават първият енергийно независим моден бранд у нас.

"В момента бих казал, че предприятието е на 100% е подсигурено от тези фотоволтаици. Ползваме енергията, която сами произвеждаме за всеки един от нашите обекти. Все още изплащаме направената инвестиция", казва Ремзи Ингилизов.

В природосъобразната си стратегия, семейната компания залага до две години да достигне нулев въглероден отпечатък или иначе казано да не замърсява природата.

За въвеждането на иновациите, от огромно значение е и модерната техника. И тук идва подкрепата от Европа. За нови машини и оборудване, по няколко проекта компанията получава близо 2 милиона лева. Помощта от кохезионните фондове обаче, семейство Ингилизови не измерва само в пари. По думите на Ремзи европейското финансиране им е спестило пет години от реализацията на 7-годишния им план.

Изчисленията показват, че зелените идеи на компанията ще спестяват 486 тона въглеродни емисии годишно. Намаляват значително и отпадъка си и при разкрояването на кожите, от които произвеждат обувките си. За целта използват специална технология, която е единствена в страната, а в цяла Европа има само четири работещи подобни системи.

Заради възможността в много кратки срокове да осигури компоненти за цялостното производство, фабриката в Пещера обува редица световни звезди от шоубизнеса. Техни обувки носят Дакота Джонсън, Морган Фрийман, Дзукеро, Хулио Иглесиас, Антонио Бандерас. Но големия си пробив в Холивуд правят с поръчки за суперпродукции като "Игра на тронове", "Междузвездни войни" и "Домът на дракона".

"Първоначално не знаехме, че обувките са предназначение за Game of Thrones или за Star Wars. Ние получаваме задание, заданието е с различно име от филма, изпълняваме го и впоследствие разбираме за къде е предназначено... Дарт Вейдър дали е носил обувки, произведени в нашата фабрика? Бих казал, че може и да е носил, но не съм сигурен", коментира Ремзи.

Перфектната обувка е продадената обувка, категоричен е главата на семейството Гюрсел Ингилизов. Въпреки усилената работа, семейството намира време да се откъсне за кратко.

"Удоволствие е и за мен и за момчетата да караме мотори. Това бягане от работата обикновено успяваме да го направим в края на седмицата, защото през останалото време трябва да сме тук и да работим. Ако можем да сравним нашия бизнес с едно пътуване, дали с мотори или с коли - преди 25 години аз съм тръгнал на първа, лека-полека съм увеличавал скоростта и в момента най - вероятно се движим на шеста, да не кажа и на седма скорост".

Вече скоростта не ги плаши, защото от малкото градче държат здраво кормилото на световен бизнес без лесни решения, но с много възможности.

Деница Торньова

Още от ЛИЦА

Вижте различните останалите видеа от тази категория