Как предприемчиви българи се справят с някои от световните проблеми

ЛИЦА
Слушай

Може ли от България да се решат някои от проблемите на света? Това провери шефът на Европейската стартъп асоциация Никола Бриен. От отговора му зависи дали в Източна Европа ще бъдат инвестирани 24 милиона евро за нови технологии и бизнеси.

Ден първи, прекаран в София - Бриен вече има някои впечатления за българите. Казва, че имаме страхотни специалисти в технологиите, но:

"Това, което малко ме дразни е, че тези невероятни специалисти не се превръщат в създатели на стартъпи и точно затова съм тук. Не съм забелязал България да има лош образ в Европа, не - проблемът е, че няма почти никакъв образ", посочва той.

Има българи, които вече се борят с това и от България се опитват да решават проблемите на века. Като Сиси Симеонова - жената, създала иновативна платформа, в която заведения и ресторанти качват тези порции с храна, които към края на деня са останали некупени.

"В рамките на по-малко от година и половина сме успели да спасим малко над 600 кг храна", разказва тя.

Само в България се изхвърлят над 670 хиляди тона храна годишно, затова и европейски фонд подпомага идеята на Сиси.

Има и още други, чисто български идеи, които чакат своята подкрепа. Като тази на Теодор - който създава нов тип игра - нещо като фитнес за ума.

"Това е дигитален тренажор, който хората могат да използват, за да развиват качества като бързи рефлекси, гъвкаво мислене, отборна игра и интуиция", казва той.

Теодор инвестира време в тази идея и може някой ден да получи сериозна инвестиция до 50 000 евро от Европа, за да разработи тази игра. Възможностите са много - дали България ще изпъкне, зависи изцяло от нейната предприемчивост.

Вижте целия епизод във видеото.

Татяна Йорданова

Още от ЛИЦА

Вижте различните останалите видеа от тази категория