Образованието като игра: Историята на една „вечна“ тетрадка

ЛИЦА
Слушай

Една от големите цели на Европа е да стане по-екологична и да не пилее ресурси.

А дали всичко това е възможно да се съчетае с образованието и да накара децата да учат по-лесно и да усещат ученето като игра? Продължаваме да ви срещаме с хора, които имат интересни идеи за промяната на Европа.

Здравко Ботушанов, IT трейнър: Ние сме бизнес хора, работим в офис и доста използваме т. нар. планери. Забелязахме, че използваме изключително голямо количество тефтери и се замислихме, че това е изключително разхищение на хартия. Отделно, се получава едно постоянно драскане на информация, записване отгоре, изключително неудобно и от там ни хрумна идеята, че може да създадем един продукт, който да спестява всичкото това количество хартия.

Така се ражда изтриваемата тетрадка, работеща на принципа на бялата дъска.

Пламен Иванов, създател на тетрадката: Първият вариант, който, когато стартирахме, беше с изключително опростен дизайн на кориците - просто пишеше “изтриваема тетрадка”, нищо повече. Започнахме само с един вид страници, които тогава предлагахме и с времето решихме да разширим концепцията като на самите корици покажем и нашите идеи, идеята на тетрадките, които сме заложили в тях, а именно да са екологични, да помагат на хората да бъдат по-креативни и да записват техните идеи и да ги реализират чрез нашите тетрадки.

С продукта си печелят наградата „Зелена иновация на годината“.

Здравко Ботушанов, IT трейнър: В ЕС се налагат и нови директиви, примерно за намаляването на еднократните пластмасови пособия, това наскоро беше въведено, и така все повече се разпространява идеята, че може да се заменят, примерно голяма част от ресурсите, да се намали тяхната употреба и да се замести с рециклируеми. Затова нашите тетрадки също са рециклируеми и могат да спестят хиляди страници хартия.

МЕЖДУ ХАРТИЯТА И КОМПЮТЪРА

Пламен Иванов, създател на тетрадката: Има една основа, над която може да се догражда, можем да сменяме страниците, можем да сменяме кориците, когато решим, че вече са се изхабили или не са ни толкова интересни, може да ги пренареждаме, може да добавяме текст, можем да го изтриваме, може да редактираме, което малко или много се застъпва с основните функции на един компютър.

(НЕ) ОЧЕВИДНИТЕ ПРЕДИМСТВА

Другото предимство, което сме получили като обратна връзка от малки деца - когато те се опитват да постигнат нещо, ако не го постигнат правилно и нямат възможност да се върнат назад, те се изнервят и в повечето случаи се отказват, докато при нас това е едно от големите предимства - те лесно могат да си изтрият грешката и лесно могат да го направят.

ГОЛЯМАТА ЦЕЛ

Здравко Ботушанов, IT трейнър: Ние вярваме, че чрез игри и елементи от игри можем да стимулираме хората да бъдат по-креативни и по-иновативни, така че обвързваме игрите с иновациите - това е нашата визия да направим бизнеса и образованието по-интересни, иновативни и забавни. Изключително много е потенциалът на това, което правим и ще продължаваме да го правим със страшно удоволствие.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Мария Костова