Българи създадоха изкуствен интелект за програмиране на най-добрия футболен отбор

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Успехът се случва капка по капка. Стъпка по стъпка. И удар в правилния момент. Те го знаят добре. Смятат, че трябва да се прибавят няколко часа към денонощието – 60. Толкова са им достатъчни, за да работят по своята цел. А работата им предизвиква малко завист, защото е свързана с гледане на мачове. На много мачове.

Роман Джуров: Човек си чупи главата с нещата, които са му интересни...На мен това ми е интересно.

Николай Ташев: И двамата сме спортни запалянковци. В един момент просто ни се отвори възможността да навлезем в спорта, което и за двамата е страст и след като разбрахме, че има потенциал – с все сили вътре.

Покрай своята страст към новото и смелото измислят софтуер, който може да следи как се представя всеки един футболист на терена, да подскаже какво е предизвикало загубите и кой е ключът към победите.

Никалай Ташев: Ние поставяме камери около футболно игрище, записваме един мач, а след това изкуствен интелект започва да разпознава обектите на терена и да събира тези сурови данни.

Роман Джуров: Използвайки компютърното зрение върху видеоматериала – нищо не може да ти убегне. Въпросът е какво ще кажеш на изкуственият интелект да следи. Всеки футболист си има нещо уникално – единият е с розови бутонки, с изрусена коса, голяма коса и т.н. Сега този подаде на този, този тича с едиколко си километра, ускорява с едиколко си километра в секунда.

Николай Ташев: Доста голяма част от отборите не получават абсолютно никакви данни. Използват видеото за анализи и се оправят с това, което могат. Започнаха да се свързват с нас много треньори, които просто са усетили, че нещо им липсва.

Софтуерът помага на треньорите да знаят какво да очакват и какво да изискват от играчите.

Николай Ташев: Когато хората нямат информация, те имат очаквания от футболистите, но те много рядко се покриват. И когато им дадеш фактологична информация, те вече знаят в каква насока трябва да се работи. Ти си мислиш, че един твой футболист бяга много бързо и държи тази скорост доста високо доста време, но когато имаш фактическа информация, че това всъщност не се случва, ти знаеш, че това е аспект от играта, в който трябва да се подобряваш. И треньорите, с които сме работили, те виждат данните, които ние им даваме – колко е избягано за един мач, какви скорости са развити в различните зони, колко време и разстояние е прекарано – и започват да работят за подобряване на физическата подготовка на играчите и съответно това им подобрява и резултатите.

Софтуерът, който създават, е нещото, което липсва в света на футбола в момента. Защото всички досегашни методи вече остаряват.

Роман Джуров: Продължават на някои места да се вадят с писане на хартия или има софтуери, на които отбелязваш – цъкаш това квадтратче – това беше пас между този и този, но в крайна сметка това е свързао с ръчна работа на хора...Имаме умора, има нежелание, има нерви. Докато софтуерът елиминира поне тази част.

Така чрез иновациите Николай и Роман помагат на победените да станат победители. Утрешният им ден да бъде по-успешен, а в края на мача в Европа да има по-здрави европейци – крайната цел на всички големи цели.

А Европейската комисия има и специална стратегия за дигитализация и използване на изкуствения интелект, която финансира с над 100 кохезионни програми. В случая българският екип е подкрепен за иновацията и от Латвия.

Николай Ташев: Европейското финансиране дойде по механизмите за стимулиране на предприемачество в Европа. И ние вложихме всички тези пари в реализирането на нашата визия. Веднъж когато бяхме готови с продукта и можехме да обслужваме клиенти – нещата просто избухнаха – започнахме да правим демонстрации, започнахме да получаваме запитвания от цял свят.

Технологията им е само крачка в посоката, в която и Европа гледа: Иновации, които работят в полза на човека и свързват хората от цял свят.

Николай Ташев: Вече имаме интерес от Португалия, от Испания, от Белгия. В момента правим демонстрации в Бразилия. И вчера имахме разговори с Гватемала. Реално ние отиваме, инсталираме си системата, калибрираме я и от там нататък всичко се поддържа от нашия офис в София.

Разглеждат картата на Европа и чертаят пътища извън границите на континента. Докато пътуват мислено с усмивка си спомнят някои от гласовете, които са се опитвали да ги откажат:

Роман Джуров: Е, то това няма как да стане, то това дори да стане, някой ще ви изпревари, то дори да не ви изпервари вие как ще убедите Интер да ви ползва вашата система.

Николай Ташев: Имаше доста хора, които когато дойде пандемията казаха – вие бяхте дотук. Но ние сме още тук.

Тук са и вече са демонстрирали системата на Интер.

Роман Джуров: Днес си лягаш, утре сутринта ставаш и вече светът е различен.

Светът им е такъв, какъвто са си го направили. Не спират пред червените картони и виждат само възможности. Казано на футболен език– владеят топката. Казано по-точно: просто вярват в играта си.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Татяна Йорданова

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория