"Килим" от морски таралежи спасява световния океан от биозамърсяване

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Рик Бройер има мечта - в океанските води да не попадат хиляди тонове токсични химикали от яхти, круизни кораби, танкери, контейнери.

Нидерландският учен знае как това да се случи. Той е измислил килим от специална материя. Но не за да направи каютите по-удобни. Използва го като специално покритие за дъната.

Откритието на Рик е революционно. Предотвратява био-замърсяването или още по-просто - колонизирането на корабните дъна от морски обитатели. Обикновено през годините водорасли, баракули и миди се напластяват. Със своеобразния килим на Ник това вече не се случва.

„Морските организми „растат“ по всички повърхности във водата - кораби, нефтени платформи или основи на вятърни турбини. За да се предотврати това, обикновено се използват специални бои. Това покритие обаче е отровно, през години то се разгражда като освобождава токсини във водата.“, обяснява Рик Бройер, носител на наградата „Иновации“ за 2019 година.


Отровата убива „живота“ на дъното на кораба. С боята се отмива и мед. Металът е около 100 пъти по-токсичен за рибите, отколкото за хората.

Хрумването на Рик Бройер ще помогне на Европейския съюз да се справи с голям проблем - замърсяването на океаните и морета. Освен това ще намали разхода на гориво и ще направи корабите по-бързи.

В изобретението на нидерландеца се срещат няколко цели на кохезионната политика - по-чисто, по-евтино и по-умно. Неслучайно му дават и Европейска награда за иновации. Още повече, очаква се фирмите да спестят около 20 милиарда евро от изобретението.

Измислянето на килима не било толкова лесно. Рик изминава дълъг път. И морето е това, което му дава отговор. Нидерландецът обожава да се гмурка. Забелязал, че морските обитатели се захващат най-вече за гладки повърхности. Но не и за морските таралежи. Бодливата им повърхност отблъсква натрапниците.

И така, Рик започнал да мисли за материя, която да имитира бодливата обвивка на таралежите. Решава да използва найлонови нишки, „подредени“ върху специална материя като малки игли.

Но как революционната идея да се превърне в реалност?

Рик намира необходимите материали в европейски лаборатории. На първо място, това е тънък слой лепило без никакви замърсяващи химикали. То се използва като основа, за която да се захванат нишките. А това се случва с техника, наречена електростатично флокиране. През контейнер, в който са частиците, се подава електричество. Създава се електрическо поле, което буквално издърпва частиците и те се подреждат като шипове върху лепнещата повърхност. След изсъхване на лепилото - специалният килим на Рик е готов.

„Голямото предимство на флокирането е, че се използва от години. Това ми позволи да експериментирам по отношение на дължината, дебелината и плътността на нишките. А след това - доста лесно, да използвам най-добрия вариант за търговски цели.“, споделя Рик Бройер.

Разбира се, трябва да се гарантира, че в суровите океани и морета, и при скорост над 30 възела, нишките няма да се отлепят и да замърсят водата. За това "килимът" на Ник минава сериозни тестове.

Не по-малко предизвикателство било самото лепило. Сега то е с гаранция 5 години – значително повече от която и да било боя, използвана в корабостроителната индустрия.

Така килимът на Ник официално започва да се нарирча самозалепващо се фолио, предпазващо от био замърсяване. Без грам токсичен материал. Това вече е сбъднато желание на Европа - все по-чисти океани и все по-чисти производства.

„Фолиото е предназначено най-вече за яхти. Но може да се използва за големи товарни кораби или фериботи. Материалът способства и за пестене на гориво, при това с до 40% - това са много пари.“, казва Рик Бройер.

Причината – с годините, слоят полепващи по дъното водорасли и миди става все по-дебел и по-дебел. Това влошава хидродинамиката на обектите, а от там се харчи повече гориво за безопасно плаване.

Клиентите на Рик Бройер веча са от всички континенти. А през следващите 7 години Европейският съюз ще търси и помага именно на такива смели мечтатели като учения.

„Допада ми фактът, че решение на проблем за обществото може да бъде намерено чрез изобретателност. Това е най-голямата ми мотивация. През годините еволюция природата вече сътворила толкова много, от което можем да се учим.“, допълва още Рик Бройер.

Кораби - плаващи или закотвени, нефтени платформи, вятърни турбини в океанските води - всички могат да се възползват от килима на Рик. Изобретяването на който става благодарение на хобито му и морските таралежи.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Теодора Гатева

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория