Учени от Лисабон изобретиха "електрическа" хартия

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

По света я има в изобилие. Върху нея се съхраняват и разпространяват новини. С нея се опаковат подаръци. Използваме я когато пазаруваме. Животът без хартия е почти немислим. Материалът, който познаваме от 2 000 години, е на път да извърши революция в нашия живот - отново.

Защото хартията вече не е просто хартия, а електронен носител. С изцяло нови и неочаквани възможности - да произвежда ток, да движи почти магично графиките в утрешния вестник или при допир да появява цената на стоките. И това не е фантастика. Отговорна за тази трансформация е Елвира Фортунато от университета в Лисабон.

"Аз съм инженер. Харесва ми да експериментирам с употребата на различни материали. Мъничко да ги манипулирам, за да се използват с доста различно предназначение."

Елвира работи заедно със съпруга си Родриго Мартинс. Семейството и екипът им търсят възможности как да монтират електрически вериги върху гъвкави повърхности.

"Знаем, че хартията е биополимер. Тя е и гъвкав материал. Така стигнахме до идеята да използваме хартията като основа, на която да се монтират транзистори и други елементи."

Елвира обаче стига по-далеч в експериментите си - защо хартията да служи само като основа, като може да бъде компонент от веригата.

"Ясно е, че хартията има изолационни свойства. За това се замислихме дали не може да се използва като активен елемент за производството на транзистори."

Всеки чип се състои от милиони транзистори. Това са полупроводникови елементи, които работят като ел. ключове. При протичане на ток - транзисторът се "включва". За да работи, елементът има задължително изолиращ слой, разположен между електрическите връзки. В конвенционалните чипове това обикновено е силикон.

Именно него решава да замени Елвира Фортунато в нейните нови транзистори. Мотивите й - силиконът е по-скъп, трябва да се обработва при висока температура до 120 градуса и след това се мисли как да се преработва. А всичко може да е по-просто. Използваш и когато се повреди, го изхвърляш и не замърсяваш.

Затова Елвира Фортунато моли екипа си да превърне теорията в практика. И да закрепи превключващите елементи на транзистора върху хартия. И... моментът, в който се подава напрежение протича ток! Хартиеният транзистор работи!

"Трябва да си призная, че смятах, че вероятността хартеният транзистор да работи е много малка. Колегата ми обаче го направи и ме извика - виж, работи! Бяхме много щастливи тук в лабораторията, че сме първите в света, създали нещо ново и иновативно!"

Окуражени от успеха си, учените адаптират един от мастилените принтери в лабораторията. И вместо мастило, сега уредът "печата" компонентите на транзистори върху хартия.

Междувременно, в университета в Лисабон, екипът "Фортунато" работи по-най-различни видове полупроводникови елементи. И те се прилагат в навсякъде.

Хартиените произведения на екипа се използват като биосензори за основни медицински тестове. Или, за да покажат наяве, невидими иначе елементи.

Оказва се, че върху хартия могат да се закрепят и фотоволтаични елементи и успяват да генерират ток дори при изкуствена светлина.

"Ясно е, че "електрическата хартия" няма да замени изцяло използването на силиконовата технология. НО нашата иновация може да се използва като допълнение на сегашните технологии. Особено когато нещо трябва да се произведе евтино, и в големи количества.", обяснява Родриго Мартинс.

Невероятните идеи на учените, които в началото изглеждат непостижими получават и решаващата подкрепа на Европейската комисия.

Екипът печели финансиране за проекта си "Невидим", а за да го доусъвършенства са подпомогнати с още 3 милиона и половина евро. По всичко личи, че това не са пари, хвърлени на вятъра.

Елвира Фортунато развива производства, с които се пази природата, а дигитализацията става много по-лесно. Цената на компютри, таблети, принтери може да падне заради хартиените чипове. С изобретение става по-евтино, пестят се материали и е изгодно за всички - за природата, за бизнеса и за клиентите. А това са големите цели на кохезионната политика в бъдеще - да се развиваме умно.

Благодарение на Елвира и съпруга й, съвсем скоро по магазините може да се появят опаковки, на които цената ще може да се сменя. Или визитна картичка, която ще се задейства от топлината на човешкото тяло и върху нея ще се появяват текст или образи. И още - вестници, в които графиките, цифрите и заглавията могат да се сменят!

"Най-голямото предимство на електрическата хартия е, че тя е възобновяема. Гъвкава материал е, и не струва скъпо. И реално - хартията вече е изобретена, налична е."

Употребата на хартиените транзистори може да бъде почти безгранична. В момента екипът на Елвира изследва различните видове хартия и как свойствата й могат да бъдат използвани за подобряване на изобретението им. Вече имат идея как да заменят скъпите холограми върху самолетните билети. Очаква ги още много работа, за да направят светът около нас по-чист и по-модерен.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Теодора Гатева

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория