Дитрио - магическата материя, която предпазва от травми

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Новите материи, които са устойчиви, рециклират се лесно и в същото време създават нови възможности за бизнеса, са важна цел на кохезионната политика на Европейския съюз.

Изобретателите Ричард Палмър и Филип Грийн са направили точто това. Те откриват материя, която предпазва от травми. Тя е гъвка и мека, но при удар се втърдява.

С изобретението си учените създават и хиляди работни места в иновативни индустрии. Стават финалисти и в надпреварата за изобретатели в категория "Малки и средни предприятия".

Добре дошли в света на дитрио (D3O) - материя, крайно устойчива на удар, но едновременно с това гъвкава. И както се казва, идеята изглежда право в десетката.

Европейската комисия има стратегия да подпомага създаването на устойчиви материи, които ще намалят пилеенето на ресурси.

Освен че са безопасни и предпазват, имат по-дълъг живот и по-лесно се преработват. Неслучайно кохезионните програми отделиха над 65 милиарда евро за иновации и увеличават тези средства през следващите седем години.

Дитрио е нещо като магическа материя. Мека и гъвкава. Може да се движи с теб, да приляга идеално по формата на тялото. Но при удар незабавно се "заключва", за да те предпази. Най-важната съставка за нашето иновативно творение е упоритостта... Но бихте могли да смените думата упоритост с вяра, обяснява Ричард Палмър.

В края на 90-те Филип Грийн е лектор в университета в Хардфоршир. Ричард Палмър работи с него като консултант. Освен, че обожават да карат сноуборд, двамата експериментират с най-различни видове материали. А любимата им лаборатория е кухнята в дома им.

Особено впечатлени са от дилатантните течности, известни още като ненютонови флуиди. По-просто казано - когато се разбъркват бавно са меки, когато обаче понесат високоскоростен удар стават твърди като камък.

Нормалните течности - като водата например, не могат да "поглъщат" удари. Всеки предмет, който попадне в тях, се забавя, но много леко, потъва. А тук имаме пример за класическа дилатантна течност - смес от вода и царевично нишесте, и нещата изглеждат по съвсем различен начин. Топчето дори леко отскача първоначално и чак след като повърхността се успокои, бавно започва да потъва.

Именно това свойство ги прави перфектеният защитен материал. Единственият проблем е, че са прекалено течни.

"Борбата беше как тази магическа течност да се запази на местата, където ние искаме.", допълва Ричард Палмър.

Разбира се, двамата изобретатели не работят с вода и нишесте. Използват друга течност. И - изненадващо, се оказва, че, за да я втвърдят, трябва да я направят още по-течна. Използват разтворител и с получения разтвор заливат нещо, което ние познаваме като дунапрен. След това всичко отива във фурната.

От топлината разтворителят се изправя, а остатъчният материал образува пластове в порите на гъбата. Идеята на цялата процедура - гъбата да придаде на дилатантна течност твърда структура, а след като се охлади да поеме магичните свойства - да бъде мека при лек допир и да се втвърди при силен удар.

И идеята сработва... Но... оказва се, че японска компания вече е подала документи за патент за абсолютно същото решение.

"Беше ужасен момент!", споделя Ричард Палмър.

"Оказа се, че сме изгубили цяла година с импрегнираната пяна. Бяхме направили много тестове, резултатите бяха добри. Но просто не можехме да ги използваме.", допълва Филип Грийн.

"Това изискваше от нас трескаво да се върнем в изходна позиция - на ниво идея. Защото ... отделили сме толкова много време, вложили сме толкова много. Не можем да се откажем сега. Трябва, трябва да намерим начин да заобиколим тази пречка!", разказва Ричард Палмър.

Палмър и Грийн не се отказват - следват 3 седмици на неуморни експерименти. Този път обаче не използват импрегнираната пяна, а една от течните форми на полиуретана.

Имат нуждат от стабилна основа между веществото, което играе роля на разтворител, и дилатантната течност, който после да формира твърда структура.

И след трескавата дейност резултатът е налице! Създаден е материал, който при допир е мек, но при удар се втвърдява.

"Вече го държахме в ръцете си. Подадохме документи за патент. Събрахме средства и започнахме успешно бизнес-пътуване.", казва Ричард Палмър.

Така правят революция и намират най-различни приложения за материята си. От изобретението първи се възползват олимпийските отбори по ски на САЩ и Канада, защото намалява риска от травми.

След това военни, професионални атлети, дори балетисти, собственици на компании за мобилни устройства и мотоциклети й се доверяват.

Създават се и много работни места в най-различни индустрии. А всичко започва от една на пръв поглед невъзможна идея.

"Само когато стигнеш до някъде, където някой е спрял и не се е опитал да заобиколи пречка, или е било твърде трудно да се заобиколи, само там могат да се открият истинските иновации и изобретения!", казва Ричард Палмър.

Упоритостта на тези двама мъже обаче не би била възнаградена без помощта на Европейските награди за изобретатели.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Теодора Гатева

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория