Робот ликвидира морските въшки и спасява фермите за сьомга

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Колкото и да е сложно да се правят планове заради коронавируса и икономическите трудности, Европа е твърдо решена- трябва да се инвестира в нови технологии, модерни решения и екологично бъдеще.

Историята на Есбен Бек и неговия робот за ликвидиране на ракообразни вредители е доказателство за това как понякога малките идеи водят до големи решения.

Това пътешествие ни отвежда в студените води на Норвегия. Въпреки че не е член на Европейския съюз, страната е един от най- важните му търговски партньори и участва в много общи проекти – голяма част от тях, свързани с рибарството.

Сьомговите ферми имат дълга традиция в Норвегия и отговарят на най-високите стандарти в цял свят. Продукцията им се оценява на 6 млрд. евро годишно. В една ферма има по няколко садки с 200 000 сьомги във всяка. И в този рибен рай обаче има проблеми.

Това е същество, което от години създава ядове на рибарите. Става дума за т.нар. морски въшки. Любимата храна на тези миниатюрни ракообразни е кръвта и слузта на рибата. Те използват тялото си като вендуза, за да се захванат здраво за жертвата. Веднъж настанила се, въшката се размножава скоростно. Имунната система на рибите отслабва, те бързо губят тегло и често умират. Щетите от дребните въшки са около 500 милиона евро, годишно, само в Норвегия, казва Есбен Бек, финалист на Европейските награди за изобретатели, 2019 г.

Проблемът възниква,когато има много риба в относително малки пространства, дори и с достатъчно място за плуване. В рибните ферми сьомгата разполага с ограничено пространство. Това дава възможност за добро възпроизвеждане, а и шансовете за оцеляване на новото поколение са по-високи, отколкото в природата. В тези условия броят на въшките сред рибната популация расте много бързо и в някакъв момент сьомгата не успява да се справи с паразитите.

Неслучайно Есбен получава признание за европейска иновация. Тези награди са част от желанието на ЕС да поощри нови решения на старите проблеми. От особено значение за кохезионната политика е опазването на околната среда. За такива проекти са предвидени огромни средства.

Подходът на Бек към морските въшки е коренно различен от познатия досега. Той използва светлината. Или по-прецизно казано – фотони, лазерен лъч с дължина 532 нанометра. Хрумването как да впрегне светлината в борбата с морските въшки, вероятно е дошло още в детството.

Обичах всевъзможни технологични предизвикателства. Истината е, че когато за първи път чух за морските въшки, след няколко секунди се роди идеята да ги „застрелям“ с лазер. Не знам защо... Може би защото като дете, няколко пъти се опитах да подпаля мравки с помощта на лупа и слънчеви лъчи. Не се гордея с това... Но може то да ме е вдъхновило, казва Есбен Бек.

Лазерният лъч работи и под вода. Доказват го тестовете. Единичен лазерен пулс и морската въшка е мъртва. За части от секундата.

Знаехме, че като използваме зелен лазер можем да пренесем тази енергия и под водата. Работил съм по проекти за визуална диагностика в медицината. А след това дойдоха смартфоните с възможност за лицево разпознаване. И изведнъж осъзнах, че машините могат да виждат всичко – включително морските въшки. Така че, ако успеем да насочим лазерен лъч към въшката е ясно, че тя няма да оцелее, обяснява Есбен Бек.

Изобретението му представлява робот с лазерно насочване, окачен на кабели. Това позволява свободно движение в садката и открива местата с най-много риба. Стереокамера сканира минаващите сьомги. Технологията за лицево разпознаване, в комбинация с изкуствен интелект, засича въшката върху тялото на рибата и незабавно задейства лазерен импулс... и въшката... вече е история. Рибата почти не забелязва, защото лъчът отскача от лъскавите люспи.

Съвсем скоро роботът ще може да записва всичко, което се случва в садката – броят на рибите, теглото им, дори здравословния им статус. Още една полза за опазване на биоразнообразието, която далеч надхвърля проблема с норвежката сьомга. Зеленото бъдеще на Европа е голямата цел, за която Съюзът инвестира много и най-сериозният източник за финансиране на екопроекти е кохезионната политика.

От 2014 година идеята на Есбен Бек вече е реалност. В Норвегия има 260 от неговите роботи. В собствения си контролен център рибният фермер може прецизно да следи какво се случва с рибите му. Оказва се, че не само собствениците на садки се възползват от изобретението на Бек, а и самите риби.

Забелязахме, че рибите се навъртат край робота. Може би го приемат като вид СПА процедура, като масаж на гърба, да речем, шегува се Есбен Бек.

Технологията е новаторска, но рибните ферми се възползват, че някой държи под око ценните им сьомги, при това денонощно.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Теодора Гатева

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория