Иновации: Как дезодорантът може да се яде, а хартията - да произвежда ток

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

С подкрепата на кохезионните фондове на ЕС, иновативна фабрика за бонбони в Асеновград развива успешно модерните технологии с научните разработки.

Създадохме нова технология, наша собствена с помощта на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Така решихме да се насочим още от създаване на фирмата към производство на функционални продукти - бонбони, дъвки, казва Венцислав Атанасов – мениджър производство на фабриката.

И допълва - лечебната сила на Родопите сме я скрили в нашите бонбони.

Някои от продуктите започват да се продават в аптеките у нас. Други излизат на световните пазари. Като бонбоните, които ароматизират цялото тяло. В тях влагат цитронела, розово и лавандулово масло. Ние сме единственият производител който произвежда такива ядящи се дезодоранти. Това се дължи на част от съставката и на розовото масло, като гераниол, които не се усвояват от организма и при запотяване и физическо натоварване излизат през потните жлези, и така на човек тялото не мирише на неприятно. Това е един от най – добрите антидоти, казва Венцислав.

Най-новата разработка е бонбони с пълнеж от магарешко мляко, което е най-близо по състав с майчината кърма и има антиоксидантни свойства. Магарешкото мляко е много полезно, в България още се намират оскъдни количества от него, но един от производителите успя да го лиофилизира това мляко в института, където се произвеждат космическите храни в София и ние вече в това сухо състояние успяваме да го вкараме в състава на нашите бонбони, обяснява мениджърът.

Вижте цялата история ТУК

Животът без хартия е почти немислим. Материалът, който познаваме от 2 000 години, е на път да извърши революция в нашия живот - отново. Защото хартията вече не е просто хартия, а електронен носител. С изцяло нови и неочаквани възможности - да произвежда ток, да движи почти магично графиките в утрешния вестник или при допир да появява цената на стоките. И това не е фантастика.

Отговорна за тази трансформация е Елвира Фортунато от университета в Лисабон.

"Аз съм инженер. Харесва ми да експериментирам с употребата на различни материали. Мъничко да ги манипулирам, за да се използват с доста различно предназначение."

Елвира работи заедно със съпруга си Родриго Мартинс. Семейството и екипът им търсят възможности как да монтират електрически вериги върху гъвкави повърхности.

"Знаем, че хартията е биополимер. Тя е и гъвкав материал. Така стигнахме до идеята да използваме хартията като основа, на която да се монтират транзистори и други елементи."

Елвира обаче стига по-далеч в експериментите си - защо хартията да служи само като основа, като може да бъде компонент от веригата.

Вижте цялата история ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория