Стартъп в Португалия: Как технологии от Космоса подпомагат фермерите на Земята

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

За мечтателите само небето е пределът. А за един млад португалец - Космосът не е предел, а отправна точка.

"Аз съм Джордж Монтейро, на 27 години от Коимбра и съм изпълнителен директор на Спейсуей."

"Спейсуей" е стартираща компания, която работи с иновациите в Космоса с амбицията да участва в отглеждането на ново поколение изследователи. "Спейсуей" е част от центъра на ЕКА в Коимбра, който работи заедно с Института „Педро Нунеш“.

Представете си, че имате лозя на някое далечно място. Там имате сензори, които мерят влажността на почвата, температурата на въздуха, растежа на растенията, но няма wi-fi. Използвате нашите малки устройства, поставени на този терен и сензорите предават данните, а те се препредават на нашите сателити и когато те преминават близо до наземна станция, ще изпратят информацията до нея, а тази станция вече има връзка с интернет. Така информацията ще бъде качена в облак. И така компаниите ще могат да разберат какво се случва в определена зона, обяснява Джордж Монтейро, изпълнителен директор на "Спейсуей".

Това не е само идея, компанията има пилотен проект, с който ще тества своята технология още до края на тази година. И с този проект се опитват да сбъднат големите идеи за бъдещето в политиката на сближаване - по-добре развити региони, по-екологични производства, използване на новите технологии, за да се предвиждат бедствията и да се пестят ресурси.

И най-вече е нагледен пример за възможностите на дигитализацията, в която през изминалите 7 години Европейският съюз е вложил над 20 милиарда евро от кохезионни средства.

Изпитанията ще са във Фигeйра де Кастел Родриго – малко селце в Северна Португалия, близо до Испания. То е в долина, където няма инфраструктура за доставка на интернет. На терен от 5 хектара лозя, ще има 4 точки на събиране на данни – една за почвата и за растенията, втора за показатели като температура и влажност на въздуха и още две точки ще събират данни за биоразнообразието в района.

Собственикът може да е в Лисабон или където и да е другаде по света и същевременно да е отлично информиран кога насажденията му в долина далеч от всичко се нуждаят от напояване.

"Спейсуей" получават своя шанс благодарение на помощта от Европа и на финасирането от 50 000 евро от ЕКА.

"Ние сме част от тази голяма мрежа, която ни дава възможност да разработим своя търговска марка, да се свържем с партньори и с потенциални клиенти. Помощта на ЕКА е огромна.", допълва Джордж Монтейро, изпълнителен директор на "Спейсуей".

Идеята за бизнеса всъщност е плод на жизнения опит на своя създател.

"Аз съм аерокосмически инженер. Обичам технологиите, космоса, сателитите. Но от друга страна, аз самият съм от Фигейра Кастел Родриго – селцето, в което ще изпробваме нашия проект. Така че още от дете познавам процеса на отглеждане на грозде, маслини. Знам какви трудности изпитват в затънтените места.", казва Джордж Монтейро, изпълнителен директор на "Спейсуей".

Джордж мечтаел да стане астронавт, но сега целта му е друга.

"Постепенно осъзнах, че всъщност не искам точно да отида физически в Космоса, а да стана инженер, да стана човек, който може да доближи Космоса до повече хора."

Сега този млад предприемач ще успее да пренесе една немислима доскоро новост в своето родно село. Така животът на хората там ще се подобри. Както и неговият - посветен на това да прави Космоса по-близък до нас, отколкото се мислим.

"Коимбра е градът с един от най- старите университети в света. Коимбра винаги е имала хора с потребност да преследват и откриват непознатото. Като космоса. Ако погледнем назад в историята, португалците са изучавали океаните, гледали са ги и са се питали – какво има там. Същото е и с космоса. Вглеждаш се в небето и се питаш – какво има там, трябва да разберем."

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Цветелина Йорданова

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория