Проектът „Фларис“: Най-малкият пътнически самолет в света

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Летенето отдавна не е лукс за човекa - ако не броим времената на пандемия... Но хората продължават да търсят варианти за усъвършенстване на придвижването по въздуха. И по всичко личи, че моментът, когато ще имаме не личен автомобил, а личен самолет наближава. Затова отлитаме до Полша.

Добре дошли в Долна Силезия - любима туристическа дестинация и дом на индустрията. Освен с живописните гледки, регионът е известен с производството на едрогабаритна техника, компоненти за енергетиката и домакински уреди.

Статистиката показва, че Долна Силезия е отговорна за около 8% от индустриалното производство в Полша. Това обаче не пречи районът да търси варианти за още по-голямо развитие чрез нови и смели проекти.

„Проектът „Фларис“ е доказателство, че Полша може да се справи и с най-амбициозните проекти, и да предложи интересни работни позиции.“, казва проф. Кшищоф Ян Кужидловски, директор на Национален център за изследвания и развитие.

„Фларис“ е името на петместен семеен самолет. Направен е от изключително лек материал. Казват, че прави истинска революция, защото е най-малкият пътнически самолет в света. Това са модерни, малки и леки летателни машини. С тях могат да се избегнат задръстванията на земята, да се кацне на труднодостъпни места. И най-важното, този транспорт е екологичен и евтин.

Идеята за самолетите е на семейство Силвия и Рафал Ладзински.

Бяхме в много голямо задръстване в Германия и си мечтаехме да имаме малък самолет - така започва всичко, споделят те.

Проектът „Фларис“ предлага нови пазарни възможности чрез иновации. Точно каквото съветва ЕС в стратегията си за умни специализации.

Подобряването на нещо, вече съществуващо, е гаранция за ограничен успех. Само създаването на чисто нов продукт, който задоволява потребителското и пазарното търсене, предлага възможност на малки, неизвестни производители, да стъпят на пазара, казва д-р Кшищоф Кубрински, Варшавски технологичен университет.

Това се случва с „Фларис“ - проектът става реалност благодарение на решителността на местен предприемач и мениджър на компанията "Метъл Мастър". За да изобрети наистина иновативен самолет, той се доверява на топ специалисти от частни компании и от големи университети. При това не само от Полша, но от Чехия и Германия.

Участието на различни специалисти в проекта не цели ускоряването му, а осъществяването му, казва инж. Анджей Фридихович, проект "Фларис".

Създаването на тази мрежа от специалисти е възможно благодарение на финансирането от Европейски фонд за регионално развитие. Между 2007 и 2013 г. проектът "Фларис" получава 13 милиона евро.

Благодарение на допълнителното финансиране, получено от региона, беше запален духът на предприемачеството, най-вече сред учените и предприятия за малък и среден бизнес, казва проф. Кшищоф Ян Кужидловски, директор Национален център за изследвания и развитие.

Нашият проект се различава от останалите по начина на управление. Всичко беше направено по строго определен и предварително приет план, казва д-р Кшищоф Кубрински, Варшавски технологичен университет.

Мениджърски контрол, предприемачество и високообразовани специалисти - това са неоспоримите предимства на проекта. И „Фларис“ доказва, че тази комбинация не само води до върхови резултати, но стимулира ново мислене в целия сектор.

Създадохме регионален продукт, който се търгува на международно ниво. Това се превърна в основа за развитие на капиталовия пазар в региона, което преди не беше възможно, казва Рафал Ладзински, проект "Фларис".

През април 2019 г. „Фларис“ прави първия си тестов полет.

Машината, която е най-малкият реактивен самолет, е с 1,5 т. Развива скорост от 700 км/ч и лети на височина 14 км. За да излети, са му необходими около 250 м. Забележителното е, че крилата му са подвижни - т.е. може да се паркира на тясно и малко място.

Подобни проекти перфектно съчетават теоретичните проучвания, иновативните решения и нуждите на пазара. А всичко това не би било възможно, ако Европейският съюз не беше повярвал в смисъла на това хрумване.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Теодора Гатева

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория