Как българска фабрика изобрети дезодоранти за...ядене

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Силата на билките е открита преди повече от 5 000 години в земите на Асирия, Египет и Китай. Векове наред лечебните свойства на растенията разкриват своите тайни.

Неслучайно, България е поставена на трето място в света по многообразие на лечебни растения, вярва се, че тук се срещат 77 билки и половина - по една за всяка болест и половинка за нелечимата. Така, страната ни от години е позната като „Лечебницата на Европа“, а опитът от древността се пази и днес.

Чудодейните свойства на растенията по нашите земи смело се пренасят от фармацевтичната към хранителната индустрия.

Тайната на билките е позната още от древността, че те са изключително полезни, така че днес по един нов, модерен начин, можем да приемаме билките чрез бонбоните, обяснява Райна Хаджикинова – главен асистент в УХТ Пловдив.

С подкрепата на кохезионните фондове, в иновативна фабрика за бонбони в Асеновград развиват успешно модерните технологии с научните разработки.

Нашето основно мото е вкарване на българската наука в българското производство. Създадохме нова технология, наша собствена с помощта на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Така решихме да се насочим още от създаване на фирмата към производство на функционални продукти - бонбони, дъвки, казва Венцислав Атанасов – мениджър производство на фабриката.

Лечебната сила на Родопите сме я скрили в нашите бонбони, казва от фабриката.

Някои от продуктите започват да се продават в аптеките у нас. Други излизат на световните пазари. Като бонбоните, които ароматизират цялото тяло. В тях влагат цитронела, розово и лавандулово масло.
Ние сме единственият производител който произвежда такива ядящи се дезодоранти. Това се дължи на част от съставката и на розовото масло, като гераниол, които не се усвояват от организма и при запотяване и физическо натоварване излизат през потните жлези, и така на човек тялото не мирише на неприятно. Това е един от най – добрите антидоти.

Най-новата ни разработка в момента е бонбони с пълнеж от магарешко мляко, което е най-близо по състав с майчината кърма и има антиоксидантни свойства. Магарешкото мляко е много полезно, в България още се намират оскъдни количества от него, но един от производителите успя да го лиофилизира това мляко в института, където се произвеждат космическите храни в София и ние вече в това сухо състояние успяваме да го вкараме в състава на нашите бонбони, обяснява мениджърът.

За да се запазят полезните свойства не само на магарешкото мляко, но и на билките, които се влагат в другите бонбони, пълнежът трябва да се обработи много бързо, с помощта на специална технология. И това става възможно със средствата от Европа.

Спечелихме европейски проект за финансиране, с който закупихме може би единствената линия за производство на дъвчащи бонбони и дъвки с плодов пълнеж. Капацитетът й е около 500 кг на час. Това без помощта от Европа не бихме си позволили да го направим. Увеличихме производството може би с 40-50% след монтирането на новата линия. Когато има европейско финансиране, това дава една допълнителна подкрепа. Във фабриката работят в момента 25 човека в тази пандемична обстановка. Никой не сме уволнили до момента, дори сме назначили още хора. И това всичко се дължи на разработка на нови иновативни продукти, което ни помага да компенсираме тоя спад в потреблението и в страна и в чужбина. Но се надяваме да отмине това всичко и животът да се върне на стария начин, споделя мениджърът на иновативната фабрика за бонбони.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Деница Торньова

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория