Модерен проект на Канарските острови доказа, че от наука може да се печели

ИЗОБРЕТЕНИЯ
Слушай

Океанът е спасението за Канарските острови. Спасение, което им помага да преминат през кризите. Както през 2007 г, когато безработицата е над 30%, така и днес по време на пандемията.

Лекарството, което действа безотказно във всякакви ситуации се нарича наука. Може би звучи невероятно, но Гран Канария има вече 14-годишно доказателство за това.

Знанията на учените, които се занимават с изследване на океаните и водите се обединяват. Местните власти построяват модерна океанографска платформа на север от бреговете на Лас Палмас де Гран Канариа.

Плаващата лаборатория за морски изследвания „Плокан“ вече се използва за какво ли не. На нея се следи количеството пластмаса в океана, колко кислород има на дъното, кои видове риби са застрашени.

Но се разработват и нови превозни средства. Проектират се системи за възобновяема енергия от океана.

Европейският съюз чрез регионалните фондове смело инвестира в това революционно хрумване. И до днес продължава да помага в модернизацията. Ще похарчи още 54 милиона евро за нови конструкции тази година.

Ето какво разказва за плаващия научен център първият му директор.

„За нас океанът е голяма грижа. Но той е и нашата голяма възможност. Ние можем да приложим цялата технология и знание, което имаме за него. Защото имаме знания, които никой друг не притежава. В този смисъл, проектът „Плокан” е много ефективен за създаване на нови работни места. Фондът за регионално развитие ни помогна да видим възможностите, които пропускаме.“, обяснява Октавио Линас, директор на „Плокан“.

Плаващите лаборатории на „Плокан“ са свързани с няколко лаборатории на сушата и помагат за развитието на синята икономика.

Ако все още си мислите, че от наука не може да се печели, ето няколко числа. В сектори, свързани със морето и океаните работят около 5,5 милиона души. Добавената стойност на това, което вършат, е около 500 милиона евро годишно. Всяко евро инвестиция се възвръща многократно.

„С „Плокан“ можем да решава проблемите, които имат компаниите на пазара. Да дадем бърз отговор на това, което ги интересува в момента. Допринася и за използването възобновяемите енергийни източници от морето за региона. Развива и потенциала на университетите.“, категоричен е Хоакин Ернандес Брито, изпълнителен директор на „Плокан“.

„Плокан“ е възможност за развитие на инженерите и всички, които завършват такива специалности. Изпробваме различни варианти за разрешването на един проблем, а кризата не ни ограничава.“, казва инженерът Хавиер Ремирес.

Плаващата лаборатория помага на Канарските острови да спестят 3.5 милиарда евро от енергия. Под водата е изградена мрежа от електрически пътища. А специални ракети се потапят дълбоко в океана, за да го обследват.

Успехите се умножават с всяка следваща година. 1500 изследователи от 23 държави са използвали за проучванията си плаващата платформа. Те идват от Азия, Африка, цяла Европа. Независимо от коронавируса, поръчките продължават с все по-голяма скорост.

Формулата на Канарските острови е проста. Правят това, което могат най-добре.

„Най-важният въпрос е какво ни прави най-конкурентни. Какви са нашите предимства и какви умения и знания имаме, които могат да ни помогнат. Номерът е да намерим именно това едно-единствено нещо, което ни отличава от останалите. И така от всички възможности да избереш точно тази, която те прави най-конкурентен.“, казва Октавио Линас, директор на „Плокан“.

А на Канарските острови имат всичко необходимо. Времето през цялата година е добро. Изследванията на плаващата лаборатория са по 24 часа 365 дни. И във всеки момент учените имат информация какво се случва на 600 метра под водата. Тези, които се възползват от това знание, винаги са няколко крачки напред и успехът им е сигурен.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от ИЗОБРЕТЕНИЯ

Вижте различните останалите видеа от тази категория