Батерии с грижа за природата

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Батериите са навсякъде в ежедневието ни - промишлени, автомобилни, за електрически превозни средства или преносими. Приложението им е най-различно, особено за по-екологичен транспорт и чиста енергия.

За да бъде така обаче и производството на батерии се променя - с възможно най-ниско въздействие върху околната среда и с грижа за хората, които ги правят.

Френска компания, подкрепена със свежи европейски средства, започва серийно производство на интелигентни системи за градска мобилност.

Новата политика на сближиване ще заложи на по-гъвкавото използване на финансови инструменти за насърчаване на бизнеса.Този начин е доказано ефективен, както се вижда и по опита на тази компания.

Батериите й се използват за автобуси, камиони и лодки, както и в железопътния транспорт. Създават се и нови работни места.

Европейското финансиране ни помогна да инвестираме в автоматизирана производствена линия и по този начин увеличихме 10 пъти производствения си капацитет. Например за батерии, които се използват за електрически автобуси, хибридни влакове и хибридни кораби. 6 месеца, след като се установихме в Шасньой дю Поату, създадохме 100 работни места, а планът ни е до края на 2021 г. да наемем още 200 души и така работната ни сила да стане 300 работници, казва Кристоф Гюртнер, директор на Forsee Power, Франция.

Успешният пример от Югозападна Франция не е единствен.

В Нидерландия се намира седалището на компания, която произвежда зарядни станции за електромобили и софтуер за управление. С повече от 75 000 точки за зареждане в 55 страни по света, тя дава спокойствие на шофьорите на електрически коли, че могат да заредят във всеки един момент.

Чистата енергия може да е от полза и на домакинствата. В Германия предлагат система от слънчеви панели и интелигентно съхранение на енергията, чрез които семействата могат да покрият до 80% от енергийните си нужди, при това със собствено производство.

В нова Европа батериите трябва да са дълготрайни и безопасни, а когато все пак жизненият им цикъл приключи, да бъдат рециклирани

Правят го в Белгия. Местна компания събира, сортира и рециклира старите батерии. Ценните метали и компоненти се извличат и се връщат обратно в икономиката, този път като суровини.

Европейската цел е до 2025 г. събирането и рециклирането на
батерии да нарасне до 65% и до 70% през 2030 г. По-зелената и
безвъглеродна Европа е една от големите цели на кохезионната политика в бъдеще.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Ива Стойкова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория