Виното на остров Гозо - да продаваш преживяване в бутилка

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

При ясно време, в далечината на ръба на хоризонта се вижда Сицилия. А по зелените тераси на остров Гозо, сред тишината на малтийския бряг - Антъни Хили отглежда свои сортове грозде.

„Започнах своя бизнес преди 16 години, когато реших да отворя отново семейната винарна, която беше затворена от 70-те години. Ако трябва да пресметна времето, което е необходимо за всяка бутилка вино, 80% от работата е на лозето и едва 20% във винарната. На лозето си зависим от природата. Затова прекарвам най-много време сред лозята. Полагам големи грижи за тях. Така че, вероятно няма да ме видите да нося костюм, или много официални дрехи, или... лъскави обувки.“, споделя ни Антъни.

В този живописен оазис Антъни затваря слънце, любов и... разбира се... грозде в бутилка. Виното му не се продава в магазини и ресторанти. Бутилките са само за туристите, успели да стигнат дотук.

„Ние не продаваме само вино, ние продаваме преживяване. Хората в наши дни не искат само да отворят бутилка вино, а искат да знаят историята му. Превърнахме нашия бизнес в атракция. Както са казвали римляните: „Не питай, опитай”, допълва Антъни.

Сортовете на Антъни идват от Испания и Италия. А малтийският климат променя вкуса им и ги прави уникални.

„Най-лесно би било да отглеждаш ,,Шардоне“ или ,,Совиньон блан“ - това са сортове, които всички харесват, всички са ги чували. Но когато направихме някои изчисления - за да произведем 1 литър вино от ,,Совиньон блан“, бяха необходими 700 литра вода. Не можех да осигуря толкова. Така че засадихме сортове, които малко хора познаваха, но ни трябваше по-малко вода за тях.“, обяснява ни Антъни.

Водата е най-важният, но и най-ограничен ресурс на остров Гозо. Подпочвените води са единственият естествен източник. Жителите и посетителите разчитат на обезсолена вода от морето.

Тук се намесва Европа. От Кохезионния фонд идват близо 74 милиона евро за тази безценна глътка - за хората и бизнеса. Скоро галериите с подземни води ще бъдат модернизирани, канализационната мрежа - разширена, а с новите 61 км разпределителна система - водата ще достига до повече фермери.

„В момента една част от Гозо вече е облагодетелствана от тази вода. В крайна сметка ще има тръби на разположение за всички области.“, споделя Антъни.

Така на малкия малтийски остров Гозо няма да се губи нито капка вода, а Антъни ще продължи да прави вино от лозята, които възстановява цели 6 години. Той не гони големи печалби. Неговото стопанство щади природата - философия, в която иска да убеди и други земеделци.

Екопроизводствата и промяната на икономиките ще бъдат най-важната цел на Европейския съюз. За Антъни т.нар. зелена сделка е да се научим да мислим различно.

„Ние адаптирахме концепцията, която наричаме ,,възстановително органично земеделие“. Това не е земеделие за правене на пари и добиване на всичко възможно от почвата. Успяхме да намалим химикалите, които се използват в обработването на лозята.“, обяснява Антъни.

Био, еко, иновативно – така вече описват производствата на Гозо. А това, че оттук се вижда сицилианския бряг носи още ползи. 32 партньори от Малта и Италия са обединили усилия за промяната. През изминалите 6 години, с трансгранични проекти Малта печели над 8 милиона еврофинансиране и прави икономиката си много по-модерна.

И резултатът е ясен. В далечината на ръба на хоризонта са хората, готови да открият вкусовете на този малък остров.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория