Как бивш тореадор и кмет на испанско село намали двойно сметките за ток

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Колкото красиво, толкова и пусто. Табелите „Продава се“ са част от непредполагаемата тишина на област Валенсия. Високо в планината само на няколко часа от големия туристически град хората правят опит да спрат заплашителното обезлюдяване в испанската провинция Алт Маестрат, наричана още „Сибир на Юга“.

Портей де Морея е сред най-малките селца наоколо. Тук вятърът завърта перките на зелената енергия и на кръговата икономика. А на тенденцията за работа от дома, се гледа като възможност хората да се върнат в родното село. Ако предприемат тази крачка, Портей де Морея ще ги посрещне по европейски – с екологична и модерна система за парно и топла вода, изградена чрез Фонда за регионално развитие.

Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея: Това е системата, с която контролираме водата в цялата община и всички къщи тук. Така в реално време виждаме състоянието, най-вече на топлата водата, с която разполагаме, за да удовлетворим текущите нужди на хората.

Бивш тореадор, който влязъл в политиката след инцидент с бика на арената. Властта е в ръцете на Алваро Ферер във всеки един смисъл на думата. Подкрепата го задържа на кметското място повече от 20 години, а един клик върху приложението в телефона го овластява да пуска и спира топлата вода и парното в цялото село.

Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея: За добро или за лошо, хората винаги искат да контролират живота и света. Появата на тази система също е водена от чувството ни за контрол. В случая на водата, за да намалим разходите. Справихме се с това на място, където трябва да превръщаме нуждата в добродетел. Нашата цел е да задържим хората тук. Така спасяваме живота.

Изсипване на дървесните стърготини и шишарки в пространството с форма на басейн над котелното. После горивото автоматично пада в пещта. Останалото се случва от само себе си. Но за да се стигне дотук, в Портей де Морея са изтърпяли 3-годишен ремонт.

Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея: От тук можеш да пуснеш или да спреш системата. Ето сега можем да анулираме всичко. Сега пък включваме помпите и системата започва да функционира. Но за какво служи това? В случай, че имаш проблем или въпроси, свързани с нивата на водата, можеш да изпразниш резервоара и да спреш помпата. Другото много интересно е, че всеки ден получавам отчет от системата за изразходваната вода.

Ако вече се питате доколко е икономична системата, вероятно следва изненада.

Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея: Със сигурност нашите сметки са по-ниски с 50-60%. Освен това системата ни дава и още едно улеснение – не се налага да назначаваме персонал за управлението й. Много е икономично. Пестим и от горивото на растителна основа. Ако преди една къща е отделяла около 2000 евро за отопление, сега отделя най-много 900-1000 евро. Преди чакахме бойлерът да ни стопли вода, а сега имаме такава денонощно. Освен това пещите могат да функционират с различни видове гориво. Имаш голям избор и да избереш това, което е най-икономично. Искам обаче да е ясно, че инсталацията е скъпа. Когато става дума за инвестиция, държим да бъде дългосрочна и търсим най-доброто. То е като да си купиш скъпи обувки, които носиш по-дълго време. В това приложение си има философия.

Благодарение на възобновяемите източници на енергия, в Портей де Морея можеш да си заредиш и електромобила. Макар и далече от модерния град, тук мислят с няколко хода напред. И дори са сбъднали една голяма цел на Европа - да бъде по-зелена и по-чиста.

Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея: Нямаме хора от селото с електромобили, но това е възможност за развитието на туризма и нашите гости използват тези станции.

Обичта към родното село и желанието да идват повече туристи, предизвикват Алваро Ферер да превърне изоставената кула в селото в 6 самостоятелни къщи за гости. А старата арена за корида вече ще бъде сцена за концерти. Миналото ще се свърже с бъдещето. И зад всичко това стоят пари от кохезионните програми, които помагат за новия живот на едно забравено място.

Алваро Ферер, кмет на Портей де Морея: ЕС разполага с набор от инструменти за огромна подкрепа, но самите национални правителства трябва да ни информират, защото малките общини не разполагаме с ресурс да четем за всичко.

Кметът-тореадор не пропуска да припомни, че неговият пример е приложим навсякъде по света. А самият той мечтае скоро прозорците в Портей де Морея да светят благодарение на собственото електричество на селото. Така уютът и топлината ще се завърнат в „Сибир на Юга“.

И ще вдъхнат още по-голяма увереност на началната учителка Пам, която има едва 5 деца в класа си, но се надява да дойдат още.

Пам, начална учителка: Намирам училището за много добро, но се озовах тук само с 5 деца и проблема, че в бъдеще училището може да изчезне. Помислих какво мога да направя и така се появи проектът „Планините на мечтите”.

Тениски, нарисувани от децата, с чиято продажба да помогнат на други семейства с деца да се заселят в Портей де Морея.

Пам, начална учителка: На тениските са нарисувани планини, защото сме заобиколени от тях. Те са 5 - колкото учениците в нашето училище. Цветовете са символ на мечтите. А най-голямата сред тях е в училището ни да има повече деца, за да могат да играя и учат заедно, за да споделят. Всички човешки същества имаме нужда от социализация и това е много важно за развитието на децата. „Мечтите движат планините” е мотото на тениските и проекта. Вярвам, че с действията ни се учим най-много. Те показват и на нас самите какво можем както в личен, така и в професионален аспект.

Мечтите започват със 170-километров веломаратон. Следва създаването на тениски и отпечатването на книжка с разказ и надежда за щастлив край.

Пам, начална учителка: Засега общината предвижда да осигурим къща за едно семейство, което ще се върне да живее тук през следващата година. Имат 2 деца, които ще се присъединят към нас. Европа трябва да обръща повече внимание на селските региони – да обяснява на хората, че трябва да спортуват, а туризмът да бъде насърчаван. Завръщането на хората в района е и въпрос на връзка с останалата част от света и региона и въпрос на възможности. Мисля, че голяма част от хората ходят в града заради работата. А всъщност сме заобиколени от красива природа. Това само по себе си ни дава възможност да водим здравословен начин на живот.

Така в това малко селце край Валенсия се срещат няколко мечти - смели като тореадора и уверени като Пам. Мечти, които вече са стъпка към успеха.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Айше Сали

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория