Софтуер на двама българи улеснява производството на „зелена“ енергия

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

"Зелената" идея на трима млади предприемачи намира подкрепа от кохезионните фондове на ЕС и се превръща в успешен проект, чрез който може с прецизна точност да се разбере колко "зелена" енергия може да бъде произведена утре. Софтуерът им следи слънцето, вятъра и ред други подробности, ценни за производителите на ток в редица европейски държави.

Васко: С Краси се познаваме от повече от 20 години. При него нещата винаги се случваха по немския начин – да се спазват правилата, да се спазват стандартите.

Краси: Васко е много ... прагматичен. И много по-спокоен от мен. Той е гласът на разума.

Имат хиляди общи истории, които започват от класната стая, минават през Студентския град, докато пътищата им се разделят. Но само временно.

Краси: Всеки, разбира се, пое по собствен професионален път.

Васко: След това пътищата ни отново се събраха.

Сега имат една история, която още се пише. И в нея става дума за напрежение, слънце, облаци и ток. Но в началото било само напрежението.

Васко: Както казва един приятел, предприемачеството е като влакче на ужасите. Един ден си долу, един ден си горе и този път продължава постоянно.

Васко, Краси и Жулиен Марсенак се качват на влакчето на ужасите. Докато са служители в добре развиващи се компании, им хрумва, че могат да помогнат на хората, които произвеждат ток от слънце и вятър.

Краси: Пред Европа има много амбициозни цели за намаляване на въглеродния отпечатък и в този ред на мисли, зелената енергия и енергията от възобновяеми източници е изключително важна. Това категорично е бъдещето пред енергийната индустрия. Но за да може Европа да постигне своите цели, е много важно как тази зелена енергия ще бъде реализирана на пазара.

Производителите на зелена енергия трябва всеки ден да правят много точна прогноза колко енергия ще могат да произведат.

Васко: Това е много трудна задача, заради променящия се климат. Времето влияе много, съответно е трудно да се прогнозира какво ще бъде слънцето в 2, в 3 часа, дали ще има слънце, дали няма да мине облак над соларния парк, съответно ще има ли вятър. Грешката при прогнозирането носи глоба от регулатора, защото енергийната система винаги трябва да бъде в баланс, за да може всеки един консуматор, когато си натисне копчето на лапмата, тя да светне и да няма прекъсвания на електричеството, съответно и да няма свръхизлишък.

Тримата измислят софтуер, с който такива грешки няма. Вече лесно се следят всички малки подробности.

Краси: Какво ще бъде времето утре, дали ще пече слънце, колко силен вятър ще духа.

Васко: Всичко тези данни се обработват и с изкуствен интелект даваме една по-добра и по-точна прогноза за производството във всеки един момент.

Измислят софтуера, докато продължават да работят за чужди компании.

Краси: Стигнахме до момент, в който си казахме, че така повече не можем да продължаваме – имаме два варианта. Първият е да оставим нещата там, където са и всеки да продължи да работи работата, която е правил до момента. Вторият вариант е да напуснем и да скочим с двата крака, в макар и голямата неяснота. Впоследствие се оказа, че всички избрахме втория вариант. Всички скочихме.

Скачат, без да имат нито един клиент и нито лев сигурна заплата.

Краси: Тук дойде големият момент, че след като ние скочихме с двата крака, трябваше много спешно да започнем да продаваме. Бяхме говорили с много хора от индустрията. И всички те бяха потвърдили, че да, това е решение, което определено има потенциал на пазара. Всеки казваше да, страхотно, да много интересно, но нито един от тях не беше подписал договор с нас.

Васко: Имали сме моменти, в които с Краси сме си казвали "Може би е прекалено смело това, което правим".

Краси: Познати са ни казвали, че ние откровено ... Не сме много добре да правим нещо подобно.

Но те продължават, защото знаят, че целта, която гонят е голямата цел на Европа. Освен това, в следващите години ще се насърчават все повече хора да произвеждат повече и по-евтин ток от възобновяеми източници. Съвсем естествено, идеята харесват от кохезионната програма "Иновации и конкурентноспособност". Европейските средства, които печелят са 50 000 евро и им дават стимул да продължат. Уверени са, че скоро ще бъдат оценени и от пазара.

Васко: Получихме европейско финансиране точно в момента, в който ни беше най-нужно.

Година след началото производители на "зелена" енергия започват да купуват услугата им.

Краси: Постепенно с първия подписан клиент дойде и вторият, дойде и третият.

Сега от слънцето и вятъра вече се вълнуват не само в България, но и в Полша, Румъния, Франция и Германия. Навсякъде имат клиенти, които им вярват.

Краси: Понякога да убедиш себе си е много по-трудно от това да убедиш някой друг в идеята, която правиш. Да, може би е влакче на ужасите... И е много важно точно в тези моменти, когато си долу и когато си отчаян и не виждаш смисъл – екипът, с който работиш.

Повече от 20 години след като за първи път си казват "здрасти", започват да пишат история, в която им се случва да не протича никакъв ток. Без да се плашат от напрежението.

Знаят, че са зарязали сигурното, за да гонят вятъра. Но той все по-често е попътен.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Татяна Йорданова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория