Как гръцкият остров Тилос е на път да произвежда почти 100% собствен ток без да замърсява природата

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Добре дошли на остров Тилос. Седмият по големина от групата на Додеканезите, разположен между островите Кос и Родос.

Малко над 500 души живеят тук целогодишно, през лятото броят им надминава 3 000. Само допреди няколко години туристическият сезон е бил изпитание заради чести спирания на тока, които пък са причина за повредени и изгорели електрически уреди.

Почиващите също не били във възторг от ситуацията, която понякога продължавала с часове.

През 2018 г. обаче, местни предприемачи, с помощта на европейската програма „Хоризонт 2020“, решават да променят ситуацията.

И само за няколко години Тилос се превръща в първия „зелен“ и самодостатъчен остров – наричат го още хъб за чиста енергия в Средиземно море.

Печелят и приз от 100 000 евро на Европейската комисия за иновативен остров.

„За Европейския съюз това беше първият проект, в който има два различни източника на енергия и тя се съхранява на едно и също място.“, разказва съветник на Общината в Тилос.

Това не е чудо, а последователна работа и желание да се подобри мястото, на което живеем, и което всъщност ни храни, казват местните.

От Брюксел идват около 11 от общо близо 14 милиона евро, необходими за проекта.

Какво всъщност представлява той и защо е толкова иновативен? Средствата са използвани за соларен парк и за поставяне на вятърни турбини. Изградена е и система за съхранение на енергията. Съхранението на енергия е един от най-важните елементи за проекта, тъй като потреблението на острова не е равномерно през годината.

А и избраните възобновяеми източници на енергия не са постоянни. По този начин електричеството, произведено от слънцето и вятъра, винаги е на разположение, тъй като излишъкът ще се съхранява от батериите и ще се предоставя през натоварените моменти, или дори през нощта и при липса на вятър.

„Инсталираната система може да осигури максимално около мегават - от вятърния парк идват 800 киловата, от соларния – около 160. Това означава, че можем да осигурим нужното за острова електричество дори в най-натоварения туристически сезон през август.“, казва Георгос Каделис, Пирейски университет за приложни науки.

Новаторски е не само подходът, но и вложените материали.

„Тези батерии могат да работят без значение дали навън е много топло или много студено. На практика са универсални - лесно могат да се настроят в зависимост от това има или няма възобновяема енергия.“, казва инж. Марко Тодескини.

Изграждането на системата е осигурило работа на хората от острова, а дългосрочните ползи от проекта не подлежат на съмнение.

На Тилос са изключително доволни – в натоварения сезон имат доволни клиенти, а извън него – здрави ел. уреди.

Европейският съюз доказва на практика как добрата връзка между приоритетите на кохезионната политика и програмите за иновации дават резултат.

„Уредът с който се отчита електричеството има една „умна“ особеност – предпазва системата и електрическите уреди в домакинствата и в другите сгради, в случай на токови удари.“, казва инж. Христос Прониос.

Тилос вече не само задоволява собствените си нужди, но планира да започне да изнася енергия.

„Сега 80% от енергийните нужди на Тилос се осигуряват от възобновяеми източници. Мисля, че постигнахме тази цел.“, казва Мария Камма-Алифери, кмет на о.Тилос.

А това е и голяма цел на целия Европейски съюз към желанието за по-чисто бъдеще. Местната власт се надява, че освен за туристическия сектор, енергийната сигурност ще има благотворно влияние върху развитието на острова и все повече хора ще го избират за свой постоянен дом.

Надеждите на Гърция са, че Тилос ще бъде пилотния проект за енергийна независимост и още много други отдалечени острови ще последват този пример.

В Брюксел гледат на Тилос като успешна реализация на амбициите за намаляване на въглеродните емисии, защото тук целта – 55% по-малко вредни газове, в сравнение с 1990 г., вече е факт.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" през август всяка събота и неделя, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Теодора Гатева

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория