Сградите на бъдещето - чистота, енергийна ефективност и грижа към природата

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Лято е и едва ли има човек, който да не мисли за море и вълни. Сега обаче, ще си поговорим за една друга вълна, не толкова синя, колкото зелена. Преди малко повече от година Брюксел даде заявка за вълна на обновяване... на сградите в ЕС. Това е мащабна акция в политиката на сближаване, за да станат градовете по-чисти, да се пести енергия навсякъде и с грижа към природата.

Оказа се, че местата, в които живеем и се трудим, сградите с нашите апартаменти и офиси, харчат най-много енергия и са отговорни за една трета от вредните емисии в ЕС.

За година едва 1% от сградите в Европа се санират. До момента 75% от зданията в държавите-членки са енергийно ефективни. Реновирането на обществените и частните сгради е изключителна вжана част от Европейската зелена сделка. А за да няма никакво замърсяване на въздуха на ЕС до 2050 г., решителни действия са нужни още сега.

Урсула фон Дер Лайен, председател на ЕК: Ние знаем, че строителният сектор от източник на въглерод може да се превърне в негов уловител. Ако използваме органични материали - като дърво и умни технологии като изкуствения интелект. Така че, искам следващото поколение на ЕС да даде летящ старт на европейска вълна за обновяване и да направи нашия съюз лидер в кръговата икономика.

Това е началото на новата стратегия на ЕК – Вълна за обновяване на Европа - „по-зелени“ сгради, създаване на работни места, подобряване на живота. Целта – в следващите 10 години нивата на енергийно обновяване да се удвои всяка следваща година. Резултатът – намаляване на вредните емисии, подобряване качеството на живот на хората, които живеят и използват ремонтираните сгради, не на последно място, създаване на работни места. А това – особено в светлината на постковид възстановяването, е от особена важност.

За да улесни кандидатите, ЕК предлага възможности за проекти, свързани с реновиране, саниране, „умно строителство“. Една голяма и постижима цел на кохезионната политика.

Ето няколко примера за това:

Проектът „Ренобустър“ дава възможност на собственици на стари сгради във Виена, Австрия да ги запазят. С помощта на финансирането от Брюксел те се ремонтират, като по този начин стават не само по енергийно ефективни, но и щадят природата. Доволни са всички – собствениците живеят по-уютно и красиво, а ЕС се грижи за бъдещето си.

Пренасяме се у дома. В Габрово работи Фит-ту-Ензиб. Целта на проекта е да подобри уменията на професионалните строител. Така се повишава качеството на извършваните ремонти. Забележителното е, че новите техники, които се усвояват, са ориентиране към максимално пестене на енергия.

А ако сте в Загреб, можете да разгледате дом, който произвежда почти 0% (или близко до нулата) въглеродни емисии. Тук от първа ръка може да разберете какви са стандартите на този нов тип „здравословна“ архитектура и строителство и защо то е толкова важно за опазването на природата и ресурсите за следващото поколение европейци.

Добре дошли в „Супер Хоумс 2030“. Проектът функционира в Ирландия и целта му е да се строи максимално ефективно, но и енергоспестяващо – като става дума не само за самото изграждане, но и за крайния резултат.

4RINEU – работи и в Испания. Предоставя нови инструменти и стратегии за насърчаване на мащабно обновяване на старите сгради, на използването на възобновяеми енергийни източници и осигуряване на надеждни бизнес модели.

И не на последно място разбира се, част от вълната на обновяване са и пасивните къщи - енергоспестяващ дом, но комфортен. Харчи изключително малко енергия. Името „пасивна“ се дължи на факта, че сградата няма нужда от активни отоплителни и охладителни системи. А от 1991 година – когато идеята се реализира за първи път, този тип жилища са изминали дълъг път на подобрения.

Казват, че домът е там, където е сърцето. А Брюксел ни дава шанса този дом да е красив, уютен, в хармония с природата и с мисъл за бъдещето. Големите цели на кохезионната политика. Ако има желание, възможности не липсват.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Теодора Гатева

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория