Как идея за мебели от отпадъци спечели 200 000 лв. европейско финансиране

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Как от гъби и малко растителни отпадъци може да се направи направи стол, маса или топлоизолация за сграда, при това, без да се вреди на природата? Отговор на този сложен въпрос дава Атанас Енев.

Когато бях дете – много ми бяха интересни всичките предавания и канали за наука, където виждах хора, които успяват да постигнат нещо, което помага на цялото човечество да се развива напред. Те много ме впечатляваха и още от тогава знаех, че като порасна, ще се занимавам с нещо като иновация, казва Атанас.

Иновацията му вече е факт – намерил е начин как да превърне отпадъците от гъби и растителни продукти в материал, от който се прави опаковка, маса, или стол. Или дори сграда. Без това да пречи на природата.

Архитектурата беше професията, която се насочих.... започнах в една от най-големите фирми в София, където имах късмета да попадна на уникален екип...Просто в един момент разбираш, че това не е на 100% твоето нещо. Над една година преди работа и след работа намирах моменти, в които можех да чета за различни типове бизнес, разказва Атанас.

Затова напуска – и страхотния екип, и добре платената работа, и започва нещо твърде несигурно.

И аз си мислех, че съм луд. Да си тръгна от архитектурата и да започна фирма беше много тежко решение. Определено не беше взето с лека ръка, споделя Атанас.

Още по-луд вероятно е изглеждал за околните, когато превръща дома си в лаборатория за ...боклук.

Започнахме да търсим отпадъчни продукти, да търсим отпадъци и да видим как можем да ги използваме така, че те да станат продукт, който да стигне до пазара и да дава стойност. И по този начин А) взимаме отпадъците и не позволяваме да се оползотворяват грешно и Б) намираме още стойност в тях и ги пускаме на пазара. Търсенето на отпадъци беше много интересен процес. После вече премихаме към събиране на тези отпадъци и някои от тях бяха доста странни. Например, събирали сме остатъци от индустриално произведен коноп, от тютюн, които реално им се сториха много странно на полицаите, които спираха колата и питаха „Какво е това?!“ Когато правихме опити вкъщи - ние ги правихме на първия етаж, аз тогава нямах завеси и бяхме две момчета с маски и с ръкавици, които правят нещо изключително странно. Съседите го виждаха и после ми даваха много, много странни погледи, разказва през смях младежът.

Най-добрият организъм, който решихме, че можем да използваме са гъби. Правихме експерименти, сложихме гъбите в остатъчния материал, видяхме, че те се развиват и по-важното, видяхме, че те създават твърд сегмент, твърда част. Съответно това ни се стори страхотна иновация, обяснява Атанас.

Такава се сторила и на европейска програма за финансиране, от която печелят 200 000 лева. С тях стартира съвсем малка фирма от трима ентусиасти. Намират други с техните идеи в Нидерландия и им предлагат да работят заедно.

Партньорите ни са в ЕС, намират се в Нидерландия. Те имат адски много опит в този тип технология. Имат много опит в производството. Ние определяме колко материал да се използва, как да се създадат, така че да са максимално екологично чисти. Създадохме първата опаковка, която е направена от гъбен материал на българския пазар. Вторият проект, който е изключително важен за нас – е с един от топ 10 автопроизводители в световен мащаб, споделя Атанас.

Гъбената технология има много проявления. Тя може да се използва за дизайн – например могат да се правят столове, маси, лампи. Може да се използва в опаковки – могат да се правят първични, вторични, термоустойчиви опаковки, удароустойчиви опаковки и нещото, което най-много ни пали е, че може да се използва в строителството. Могат да се правят облицовки, топлоизолация, дори тухли могат да се правят с тази технология. Материалът може да издържи в една сграда точно толкова колкото издържи самата сграда.

Това, което прави Атанас е пример за кръгова икономика - нищо не се изхвърля и не се замърсява въздуха.

Цел, която след 2021 г. става най-важната за Европейския съюз и за България. А кохезионните фондове ще помагат да я постигаме. И тогава, като решим да изхвърлим стола си, направен от този материал, той няма да отиде на сметището.

Просто го хвърляте в градината и бактериите и влагата правят всичко останало до 70 дни. Става храна за растенията. Дядо ми казваше, че късметът се заслужава. Аз вярвам, че с работа усилия можеш да получиш този късмет. Много хора им се струваше странно, много хора смятаха, че това е загуба на време. Не може да отидеш и да кажеш на някой „Хей, аз искам да правя нещо от нов, иновативен материал, който почти никой не е чувал и да произвеждам продукти, които още никой не е произвел“ и хората да ти кажат „ДА, давай, ти ще успееш!“.

Атанас обаче продължава да си го казва. Всеки ден. Предпочита да го мислят за луд. Но да остави нещо на човечеството.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.Татяна Йорданова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория