Защо Стокхолм е сред най-зелените градове в Европа?

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Стокхолм е един от шампионите по зелени политики в света. Шведската столица има 900 км велоалеи и целта на властите е колите в центъра на града да намалеят с 30% до 2030 година. Защо в Стокхолм политиците ходят на работа с колело и защо транспортът е ключ към чистите и устойчиви градове?

Уса Линдхаген е от шведските политици, които ходят на работа с колело. Прави го преди - като министър в две правителства от 2019 до 2021 година, прави го и сега - като заместник-кмет на Стокхолм по околната среда и климата. За нея битката за спасяването на планетата е лична кауза и обществена отговорност, битка, в която градските власти имат водеща роля.

"Трябва да направим лесно за хората да живеят по устойчив начин. Ние, политиците, не трябва просто да казваме на хората да живеят по друг начин. Ние трябва да направим лесно за хората да го изберат, иначе няма да стане", казва Уса Линдхаген.

Тя работи в най-известната сграда в Стокхолм - кметството, строена преди 100 години и прочула се с традиционния банкет на Нобеловите лауреати.

"Аз съм от жителите на Стокхолм, които обожават да ходят на работа със своя велосипед. Той е електрически, много много удобен и аз обичам да го карам до кметството. Строим все повече велосипедни алеи, подобряваме бус лентите, така че автобусите да се движат все по-бързо. Този тип инфраструктура е много важна в градовете, за да могат хората да пътуват до работа с колело. Правим огромна инвестиция и в нови линии на метрото, но това е много важна инвестиция, за да улесним придвижването. Транспортът е от решаващо значение в прехода към устойчиви градове".

Целта е до 2030 година колите в шведската столица да са с 30% по-малко. Затова градът непрестанно се преустройва. А целта на Европейския съюз е да направи още 100 града като шведската столица. Всички в Стокхолм вярват, че съдбата на планетата не зависи от някой друг, а от всеки от нас.

Гледайте целия епизод във видеото

Цветелина Йорданова

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория