Фотоволтаична централа спаси ферма за щрауси. И още - проекти за "умно строителство" в ЕС

ЗЕЛЕНА ЕВРОПА
Слушай

Собственици на малка ферма за щрауси в Долна баня изграждат отоволтаична централа с помощта на кохезионните фондове от ЕС.

Уловените слънчеви лъчи се оказват незаменим помощник в отглеждането на щраусите. Електрическата енергия от централата се използва и за отопление на спалните помещения на животните.

По време на пандемията, фермата оцелява благодарение на 84-киловатовия фотоволтаик. Сметките стават по-ниски, а фермата по-конкурентна. Това е и пример за модерен тип бизнес, точно такъв, какъвто кохезионната политика на Европа избира.

Цялата история вижте ТУК

Местата, в които живеем и се трудим, сградите с нашите апартаменти и офиси, харчат най-много енергия и са отговорни за една трета от вредните емисии в ЕС.

Реновирането на обществените и частните сгради е изключителна важна част от Европейската зелена сделка. А за да няма никакво замърсяване на въздуха на ЕС до 2050 г., решителни действия са нужни още сега. Това е началото на новата стратегия на ЕК – Вълна за обновяване на Европа - „по-зелени“ сгради, създаване на работни места, подобряване на живота.

Целта – в следващите 10 години нивата на енергийно обновяване да се удвои всяка следваща година.

За да улесни кандидатите, ЕК предлага възможности за проекти, свързани с реновиране, саниране, „умно строителство“. Една голяма и постижима цел на кохезионната политика.

Примери за успешната стратегия вижте ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Още от ЗЕЛЕНА ЕВРОПА

Вижте различните останалите видеа от тази категория