Приключение в Долна баня - как зелената енергия спаси малка ферма за щрауси

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

В живописна ферма в Долна баня, в подножието на Рила и Средна гора, от близо 15 години живеят Елмира, Иван и техните 15 деца....... Дея, Ангел, Таня, Иван, Малинка.... всеки знае своето име.

Всеки щраус е като отделен индивид, .... те са различни по характер, манталитет, темпераментът им е много различен и за да знаем как да общуваме с тях и да подхождаме индивидуално към всеки щраус, трябва по различен начин да се обръщаме, казва Елмира.

Това е моят едър рогат добитък, майтап нали, но.... ветеринарните инспекции дълги години мислеха в каква графа да ни сложат щраусите, тъй като са над 15 кг, допълва стопанската на фермата.

Някои от щраусите достигат дори над 220 кг. И освен, че са най – големите, те са и най-древните птици.

Всеки ден поне по 10 минути отделям на отделния щраус ....команда седни, команда гуш. Така че трябва да знаем за кой говорим, примерно днес казваме Малинка, казва Елмира.

Яйцата и перата са единствените продукти, които тук се добиват от животните. Елмира неслучайно избира да развива фермата си не за добив на месо, макар че то е изключително вкусно и полезно. А като туристически атракцион. Предава знанията си на посетителите и дава сигурност на няколко човека, които работят на село.

Аз съм градско чедо, до 40 години не съм гледала животно. Когато станаха първите ни щрауси на 5 години, тогава започна да се възвръща нашата инвестиция, която повярвайте, съвсем не е малка. Оказва се, че в България е много скъпо удоволствие да имаш насред полето вода и ток, допълва Елмира.

И тук на помощ идват кохезионните фондове. С европейски средства в размер на близо 358 400 лв, изграждат фотоволтаична централа. Това им дава бъдеще и смисъл.

Абсурд е една млада фирма да отдели толкова много пари, че даже и да изтегли кредит да се направи такава инвестиция, казва Елмира.

Уловените слънчеви лъчи се оказват незаменим помощник в отглеждането на щрауси. Електрическата енергия от централата се използва и за отопление на спалните помещения на животните.

По време на пандемията, фермата оцелява благодарение на 84-киловатовия фотоволтаик. Сметките стават по-ниски, а фермата по-конкурентна.

Миналата година, когато нямахме посетители, аз нямах никакви доходи.....тогава централата за първи път страшно ми помогна, усетих, че имам един гръбнак. Благодарение на тази централа успях да плащам осигуровки, храна, ако щете. Много съм щастлива, че имам персонал, който е невероятно сърцат, колектив, който е действително като едно цяло, казва Елмира.

Фермата свързва в едно образование, екология и новаторство. Модерен тип бизнес, точно такъв, какъвто кохезионната политика на Европа избира.

Тук обръщат внимание и на чистата храна. Правят всякакви ястия от щраусови продукти. Месото се доставя от други ферми, като то е изключително балансирано по състав – съдържа висок процент протеини и почти никакви мазнини. Особено полезни са щраусовите яйца, които са подходящи за хора с висок холестерол.

Щраусовото яйце е между 1,250 кг и 1,800 кг, между 28 и 40 кокоши яйца се равняват на нашите яйца. Много трудна работа е да направиш щраусово яйце на око, защото колкото и часа да е в тигана, жълтъкът остава рохък, обяснява Елмира.

Но пък с едно щраусово яйце, тук правят крем карамел за цялата компания.

Яйцето се отваря с бормашина, за да се запази черупката, която е уникална за сувенири. Затова много хора, които обичат да рисуват, си правят оригинален подарък с щраусова черупка.

Във фермата не се губи нищо. Използва се всичко от щраусите. Правят дори луксозна козметика с щраусова мас, а за перата има и легенди.

Това са едни от най-ценните пера, милони години хората не са познавали химикалки и заради това първата причина за съдаване на ферма в Египет, е заради белите пера, най-големите в Африка и с тях се е писало стотици, да не кажа хиляди години, обяснява Елмира.

С перата от щраусите Еми продължава да изписва мечтите си. И да ги сбъдва смело. Именно в Долна Баня, където далече от големия град, с помощта на Европа, слънчевите лъчи се улавят всеки ден. И се превръщат в зелена енергия, която й помага да поддържа фермата си.

Аз съм оптимист човек, винаги вярвам, че утре ще бъде по-добре от днес. Есеки ден е уникален. Човек трябва да намира щастието и в малките неща, а аз съм много щастлив човек, защото около мен е заобиколено с позитивна енергия. Рядко човек ще дойде във фермата и ще си отиде намусен. Самите животни никога, нито са ни излъгали, нито са отстъствали от работа, нито са фалшиви. Те си имат честно поведение. Човек може да ви излъже, животно никога стига да го познаваш добре, казва с усмивка стопанката на фермата.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Деница Торньова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория