Пащел де Тентугал - кулинарното чудо на Португалия

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Древна рецепта за сладкиша Пащел де Тентугал в Португалия се превърна в кулинарно чудо на Европейския регион на гастрономията за тази година. Сладкото изкушение има божествен вкус – тайна, съхранена през вековете, благородство – променило съдбата на цял град и изящество – изтъкано в кори, през които може да се чете.

Рецептата е от 16 век. Тогава сладкишът не е бил това, което е сега. В онези времена, френските войници грабели и тормозели хората и те гладували, нямали нищо за ядене. Тук, в сградата на манастира, е имало лазарет на сестрите - кармелитки и те раздавали Паштел Тентугал на хората като един вид лекарство - за да им даде сили, обяснява Телма Симоеш.

Векове наред рецептата за сладкиш от тесто, толкова тънко, че през него да се чете Библията, се предавала между монахините от уста на уста, без никога да бъде записана. И вероятно щяла да бъде изгубена, но се случило друго.

През 1834 г. министърът на правосъдието обявява края на религиозните ордени, но кралицата - доня Мария решава, че това ще стане, когато и последната монахиня умре. Когато издъхнала и последната монахиня в Тентугал, нейната помощница запазила рецептата и я изнесла извън стените на манастира. Благодарение на това, я имаме и днес. Една скромна постъпка, която придобила огромно значение за жителите на Тентугал.

Всъщност, съставките са прости – захар, яйца и брашно. Много захар и много жълтъци. Когато сладкишът е измислен, захарта е екзотична и скъпа стока в Европа, но тук имат лукса да разполагат с нея заради вноса й от португалските колонии.

Така Пащел Тентугал става един от шестте славни португалски сладкиша, чиито рецепти били наследени от монахини и манастири.

През 2013 година десертът е обявен за запазена марка от Европейската комисия, а Тентугал става единственото място в света за производството му. Няколко сладкарници в града се надпреварват да го произвеждат, а рецептата и майсторството се предават в местни школи.

Първата стъпка е да се направи яйчния крем. Съставките са вода, захар, цели яйца и много жълтъци…Как разбираме, че сместа е готова - трябва да има бучици, но не твърде много и когато ги сложиш в устата си, трябва да се топят и са много вкусни.

Следва тестото. То впечатлява най-много. Прави се само от вода и брашно, но няма строго установени мерки, а сладкарките, които го приготвят, знаят какво трябва да е. То втасва около час, после се разстила върху бели чаршафи и се разпъва с ръце само веднъж. Оставя се отново да втасва. И след това се разпъва отново и пак се оставя да "отпочине"

Когато тестото вече е с размера на чаршафите, като тънки кори, то се реже, като сладкарите са на колене и трябва изключително много да внимават да не развалят или разкъсат фините тънки кори. Тогава те няма да могат да се използват.

Следващата стъпка - в стаята за приготвяне на масата има разтопено масло - то дава вкус, цвят и слепва тестото. Там има и пера - те символизират нежността, с която трябва да се докосва тестото. Когато корите и крема вече са едно цяло, това вече е Пащел Тентугал, сладкишът, който всички искат да вкусят!

Пащел Тентугал е защитен продукт - рецептата не може да се променя и не могат да се отварят цехове за производството му на други места. Само тук, в Тентугал. Има дори карта с местата, където се произвежда. Така Европейският съюз съхранява наследството си за поколенията.

Телма от Тентугал е на 20. Родена е тук, място – ослепително бяло и оглушително тихо. Застинало във времето. Където дори щъркелът е събитие.

Уча Международни отношения и вероятно това ще наложи да отида да живея другаде. Но бих предпочела да си остана тук. Родена съм в Тентугал, живяла съм тук през целия си живот. Откакто се помня, на всичките ми рождени дни, винаги е имало Пащел Тентугал. Винаги присъства в нашите специални моменти, споделя Телма.

Със своите 2000 обитатели, Тентугал е прочут и прославен от вкуса на своя ненадминат сладкиш. За това помага и кохезионната политика, която пази традиции, инвестира в чиста и здравословна храна и поддържа силата на регионите.

Хубаво е да те разпознават по нещо. Понякога хората свързват някое място с нещо, с което не се гордееш, но с Пащел Тентугал не е така. Гордея се с него. Той носи радост на хората, наслада.

Тази година Коимбра е гастрономическа столица на Европа. Целта е с европейски средства да се насърчи производството и повече хора да научат за удивителни кулинарни шедьоври като Пащел Тентугал – произведени от истински продукти, но малко непознати.

И пътят да доведе освен португалци, и туристи в този прекрасен далечен свят. Свят, чиито уют Телма харесва.

Лесно е да живеем тук, лесно е да хванеш автобуса и да отидеш до Коимбра, до Фигейра да Фош, до където пожелаеш. Ние имаме най-доброто от двата свята - тишината и спокойствието тук, където можеш да чуеш птиците, да видиш хората да вървят по улицата. И си на 30 минути от голям град с мол и всичко останало, за което хората обикновено казват, че им е необходимо.

Телма излъчва очарователна комбинация от силата на миналото и потенциала на бъдещето на Португалия.

Португалската история е наистина богата, в нея има изобилие от невероятни събития, което го няма при другите. Но много от младите хора не знаят за тези събития. И ако ние не съхраним историите, те ще бъдат изгубени. Ако не ги напишем, ако не ги изговорим, ще бъдат изгубени, сякаш никога не са се случили. А това би било срамно.

Светът я очаква. И тя ще замине, но завинаги с този вкус, при който бучиците масло, съединени с яйчен крем и прозрачно тесто, се топят върху езика. Вкус, различен от всичко, което хората са опитвали на други места. И цял един свят, запазен с цената на всичко.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Цветелина Йорданова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория