Възроденият Кремиковски манастир: Хармония между духовност, красота и природа

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Сред тишината и спокойствието, нарушавани само от гласа на природата – песента на птичките, повеят на вятъра в клоните на дърветата или жуженето на работливите пчели, сгушено в полите на Стара планина и потънало в зеленина се намира едно свято място.

Добре дошли в Кремиковския манастир. Тук сме в едно от духовните места - стълбове ги наричаме ние още на България, които имаме. Манастир, който има от самото си създаване изключителна дейност – духовна, място и на българските царе, и на българските патриарси, посреща ни отец Серафим – игумен на Кремиковския манастир.

Построен през 13-ти век, манастирът е събарян и изграждан, изгарян и отново възстановяван, за да оцелее до днес и да се възроди с помощта на добри хора и на Европа.

Манастирът все повече и повече се възстановява и приема все повече и повече хора. Хората намират тук не просто само едно туристическо място, една културна ценност, каквато всъщност е Кремиковският манастир със старата си църква, която е уникална - с изключителните стенописи запазени и до днешно време още от 15 век. Но и с това, че хората намират това, което не можем да намерим никъде всъщност - живот в манастира, обяснява отец Серафим.

Децата – на тях се крепи възроденият живот. Всяка неделя песента им оглася светата обител.

Основната дейност, която манастирът има, е работата с деца. Лагерните смени, които се правят, училищата, които тук се провеждат вече станаха много големи, с много деца в смените. С много смисъл в това, което правят, допълва още отец Серафим.

В богослужението изключително важно значение има и църковното песнопение, защото то може да пресъздаде атмосферата на празника, може да ни потопи в нея. И поради тази причина деца и няколко възрастни се обучават да изучат в тънкост и с голяма вещина да могат да участват в службата, казва отец Серафим.

Животът тук се възражда и чрез забравените традиции. Стопанството на манастира – такова каквото е било в миналото, също е възстановено. Това е част и от голямата идея, която е подкрепена от Европа.

Четейки и гледайки какво е правил манастира някога преди години така видяхме, че нещата са вървяли ръка за ръка с духовната дейност, църковната дейност, с голямото стопанство, което има, което както е подсигурявало възможности и средства на хората, които работят в него да се издържат, така също е подпомагало и цялата дейност на манастира някога, обяснява отецът.

И допълва: Така се породи тази идея и започна да се развива стопанството. Първоначално с пчеличките, които са ни най-голямата гордост, след това овце, кози. Започна да се надгражда със собствената мандра, която имаме.

Тук произвеждаме кисело мляко, кашкавал, сирене, топено сирене и всички тези неща ги правим с истинско мляко от нашите животни. Лично с наша закваска си заквасваме млякото. И всичко ни е био. Идват много хора тук – от различни държави, градове, села – всички тук се спират и най-много търсят млечните ни продукти, обяснява Цветелина Манова, производител на млечни продукти.

Оцет от мед – хем оцет, хем сладък като мед – произвеждат го само тук. Манастирска топеница, монастрела – топено сирене с билки и всякакви видове сладка изкушават посетителите. Купуват биопродукти – подпомагат дейностите на манастир, така хората, които живеят в района, дават своя принос в това модерно стопанство.

Идеята е пак - хем да бъде нещо инстинско - нещо, което няма никакви примеси, никакви химии, никакви допълнителни неща. И тези пък продукти, които си взимат хората изцяло пък да подпомогнат социалните дейности - лагерите, помощта за семейства, за всички други хора, които нямат възможност, и които манастира подпомага в техния труден живот, казва отецът.

И от храната на софрата към тази за душата. Красота от восък – оформят я грижливо и декорират в манастирската свещоливница.

Това са свещичките, които правим за Възкресение Христово. Изливаме разтопения вече восък в силиконови форми с различна тема. В зависимост от температурата на стаята може да стои от час, ако е по-топло – към два-три часа и тогава се отваря формата, обяснява декораторът Ангелина Арсенова.

Възраждането на манастира е като през Възраждането – благодарение на труда, усилията и средствата на добри хора. Сега е различно – Европа помага чрез кохезионните си фондове.

След 3 години археологически разкопки, започва строежът на северното крило на манастира. Започва нов живот за съхранените старини.

Крило, което ще съчетае в себе си както музея на манастира, в който ще могат да се видят старите основи, старите зидове, които са намерени при археологията, така то ще бъде съчетано и със съвременните възможности, с много интерактивни възможности на самия музей. За да бъде по-пълноценно представена самата информация и самото минало на манастира, казва отец Серафим.

5 етажа върху 2 500 квадратни метра застроена площ за близо 10 милиона лева. Културно-инфромационен център ще разказва за Софийската света гора през мобилно приложение, голяма трапезария ще събира увеличаващите се посетители, още спални помещения ще събират децата на лагер.

Един храм ще има в това крило на Свети Георги Софийски Нови, една нова манастирска голяма камбанария, казва отецът.

Съвсем скоро гласът на природата ще се преплете с камбанения звън и песента на човека, съхранил миналото, за да го има бъдещето.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория