Уникална порода коне привлича туристи на остров Скирос

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Конете на Скирос са животът на Манолис. Заради тях не си е тръгнал от този остров в Егейско море. Мисията му е да ги запази, защото изчезват завинаги, а са познати още от войната в Троя и походите на Александър Македонски.

„Баща ми, преди 30 години ни купи един кон – Светкавица. И така започнах да се занимавам с коне още от дете. Ходехме заедно до плажа, по пътеки в планината. В един момент даде поколение -малки кончета. Така конете станаха сериозно занимание за мен.
Постепенно и фермата се разрастна. В един момент популацията на коне на острова много намаля, а аз вече имах няколко и реших да се занимавам само с това - с размножаването им, достъпа им до вода и добри условия за отглеждането им.
В момента на Скирос те са на изчезване. Останали са само 180. И още толкова извън острова. И не всички са чистокръвни. Затова са разделени в отделни категории. Чистокръвните са тези, които са срещали в античността. Другите категории са малко по-различни. Конете може да имат височината, но да нямат цвета - и не се използват за възпроизводство.
Една друга причина да искам да остана тук, е този бизнес, който имаме на острова. Последните 15 години много хора ми помогнаха за продължа с конете, защото виждах, че освен мен и те го смятат за важно. Затова създадохме това място, което работи през лятото с доброволци от чужбина, които пристигат от цял свят да помагат.“, разказва Манолис.

Любовта на хората засега поддържа мисията на Манолис.

В запазването на автентични традиции, особено по островите или отдалечените планински райони на Европа, ще се полагат много усилия и в бъдеще.

Анализи доказват, че си заслужава да се инвестира в съхраняването на местната култура, защото това винаги предизвиква интереса на повече туристи. Икономиката на островите се развива и помага на хората там да живеят по-добре.

Като островна държава Гърция насочва милиарди евро от кохезионните фондове за развитие на островите си. Малкият бизнес на Манолис все още не се е възползвал от тях. Но моделът, който той следва, е модерното мислене, което ще спаси живота сред морето.

„Допреди 30 години използвахме конете за вършитба, за да може да се отсее зърното от плявата, защото тогава нямаше машини. Не само на острова, но и по света използваха този ръчен метод с коне и каменни плочи.
Когато на острова дойде първата машина, конете загубиха тази функция. И вместо за 10 дни, тази работа се вършеше за един. Така бяха пренебрегнати и животните. Като нещо, което не ти е полезно, не ти носи пари и го изоставяш.
Това е причината конете да изчезват. Трябва да им помогнем да си върнат мястото.“, смята Манолис.

Всъщност, големият интерес към конете се завръща, след като общността на Скирос печели европейски проект. С него местните спасяват не само природата на острова, но и съживяват забравени занаяти и умения.
Така на Манолис му хрумва, че може да отглежда фава – жълт сушен грах, а после и да го предлага на туристите в таверната си.

„Всичко започна с един фестивал, с който искахме да покажем на гостите на острова и на младите тук какъв е бил животът преди и как са ползвали конете.
И за да заприлича всичко на съвсем истинско, трябваше да посеем фава, да я отгледаме, да я ожънем и да вършеем. Намерихме семе от приятели, тръгна много добре.
Но вършеенето като технология, го знаеха само възрастните хора тук. Показаха ни как връзваме конете, как ги водим. Обучихме конете, защото не бяха вършила такава работа. Никога не бяха работили – те само се поят, хранят и разхождат.“, разказва Манолис.

Той успява да запази своя остров, защото го познава най-добре.

Идеите му вече са оценени. През 2019 г. неговата ферма за скироски коне печели първа награда за развитие на туризма от гръцкото правителство.

В бъдеще Европа ще се доверява все повече на хората, които живеят на островите. Ще подпомага силата им да ръководят проекти, с които пазят земите, природата и културата си. Настъпват 7 години, в които Европейският съюз ще подкрепя по-силно желанието на хора като Манолис да останат сред суровите ветрове на морето.

„Роден съм тук в един много хубав район на острова. Имахме така или иначе този бизнес, който ме задържа, защото е имало и моменти на колебания. Дали да остана. Дали да не замина. Конете ме задържаха тук. Вече много години не съм и помислял да правя нищо друго. Моят остров е много красив.“, споделя на финала Манолис.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Татяна Тасева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория