Цитрусовото злато на остров Хиос и музеят на портокалите, който пази лика на Левски

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Зад дебели каменни зидове в сърцето на гръцкия остров Хиос е скрит Камбос. Това е мястото с тайни градини, където цитрусите дават най-сочния плод, а лимоновите цветове се затварят в бурканчета сладко.

Тъкмо там, сред спомени и аромати живее г-жа Клери със своето семейство.

Повече от 20 години се занимавам с това да приготвям мармалади и сладко от плодовете на тези градини, а от над 30 години се грижа и за пансиона ни за гости. Започнах с няколко бурканчета, които приготвях от плодовете на дърветата наоколо, за да сервирам със закуската на гостите в пансиона. И полека-лека започнахме да правим повече, защото имахме много цитруси, които просто падаха по земята и не успявахме да продадем. Първият ми спомен от гръцкото сладко на Хиос свързвам с баба ми, която макар да живееше в Атина, е родом от острова и винаги ме черпеше с бяло сладко от мастикова смола или от цитруси. Убедена съм, че местният климат е такъв, че прави мандарините така ароматни, както никъде другаде.

Но не само плодовете на цитрусите могат да се превърнат в кулинарен празник

Навремето имаше хора, тук от Камбос, а и сега има още, които много рано сутрин, по тъмно, започват да берат цветовете на лимоните, грейпфрутите и портокалите. Събират ги от дърветата, разделят листчетата на цветчетата и ги носят на нас. Ние ги почистваме, измиваме ги и ги сваряваме добре, а после ги изсипваме в захарен сироп. Когато ги донесат тук, ароматът им пръска навсякъде. Това е нещо изумително!

Домът на Клери и нейният син Одисеас е построен през 1650 г. в геновезки стил и от хиоски камък, и както повечето стари имения в Камбос, разполага с много декари двор, пълен с мандарини, портакали и лимони.

С помощта на европейски средства семейството съживява още една от великолепните стари сгради и сбъдва мечтата си, като създава музея на цитрусите. Сега за него се грижи Одисеас.

За съжаление, повечето стари имения тук са затворени и недостъпни. И затова моят баща и братовчед ми решиха през 2008 г. да кандидатстват по европрограма и да отворят една от тези сгради за посетители, за да може всеки, който дойде тук, да види великолепието, което се крие зад каменните стени на Камбос и историята му.

Още от 14 век мястото е предпочитано от аристократичните фамилии от Гърция и Генуа, чиито имения са потънали в зеленина и разкош, въпреки сушата. Плоднитe градини са поливани с вода от кладенци, дълбоки колкото 9-етажна сграда. Дълбани са на ръка с години.

Сега музеят на цитрусите е събрал спомените на стотици семейства в района, дарили инструменти, изящни съдове, снимки и колекции, които да разказват след тях.

Някога цитрусите са считани за много луксозна стока, били са скъпи и трудно се намирали. Един портокал е струвал 1 евро днешни пари-тогава това е била надницата на един работник в Европа. Отнасяли са се към тези плодове като към скъпоценности - отрязвани са от дървото с много внимание и специални инструменти, плодовете са поставяни в касетките на разстояние, за да не се наранят, опаковани един по един в оризова хартия, понякога с лого, направено от позлата. И тези портокали са пътували към Европа и някои части на Русия-много често, за да бъде всеки от тях – чакан подарък за Коледа!

Хиоски портокали за коледни подаръци преди 100 години са получавали и в България със специална поръчка - доказва го етикет с лика на Апостола на свободата, който сега се пази в музея на цитрусите на Хиос. Както и още един с паметника на Цар Освободител.

А музеят тепърва ще трупа истории и ще се разраства с проекти по нови програми от Европа.

След 10 години се надявам да съм успял да развия мястото така, че всеки турист да идва да посещава музея, за да научи историята на цитрусовите градини. Но и хората от Хиос да имат едно чудесно място за разходки и почивка.

Клери: Надявам се да продължат младите, като сина ми сега и да не спираме никога да се борим, за да е жив нашият остров и неговите плодове да стигат навсякъде. Аз вярвам на младите!

Кои са диамантите на остров Хиос може да видите ТУК

Историите от Хиос продължават скоро – гледайте ги в „Европейци“!

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория