Музей на остров Хиос пази тайните на мастиковите дървета

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Ако някога ви се прииска да си подредите света отново в простичка история за важните неща - трябва само да преплавате едно море и да изкачите една планина – там ще ви чака Елени, с разказ за мастиковата смола и с една стара песен.....

Музеят на гръцкия остров Хиос е създаден с европейски средства по три различни програми и е истинско архитектурно бижу, за което получава голямо международно внимание.

Разположен е на необичайно място - върху един висок хълм в по-рядко заселената част на острова, сред мастиките. И там пази добре историите на хората, които избират да останат цял живот до своите специални дървета.

А в замяна на тежкия труд, който полагат – да събират вълшебни сълзи, които дърветата дават единсвено на този остров и никъде другаде по света.

Както виждате - нашият музей е напълно хармоничен със заобикалящата среда – изграден е от дърво, метал и камък. Уважава напълно мястото, на което е построен и ето, че и отвън и отвътре, той създава асоциации. Колоните му напомнят за дърветата, архитектурата навън те препраща към щандовете на пътуващите търговци на земеделска продукция от миналото. Етажиран е така, че да прилича на етажираните полета, на склоновете, където растат мастиковите дървета, обяснява Елени.

Причудливото и много ценно мастиково дърво, което расте на острова е защитено от ЮНЕСКО. Смолата му лекува, влиза в храната, в напитките, в козметиката и дори в промишлените лакове .....но преди всичко друго, тя е ароматът на това място и е съдба за хората от 24-те мастикови села на острова вече над 1000 години.

Тук можем да видим как изглежда мастикса, който, както знаем е признат за лечебен от Европейския институт по лекарствата през 2015 г. Виждаме многото разновидности на дървото. Почти във всяко от мастиковите села – видът му е различен. Основното тук е – забележете, че като вдигнеш поглед напред – очите ти се срещат със самото дърво, което расте пред нас, можеш да видиш начина, по който короната му се оформя като чадър, така че когато смолата изсъхва на ствола му и пада на земята, да бъде защитена от клоните на дървото, допълва Елени.

Хората тук усещат смяната на сезоните през нуждите на мастиковото дърво и грижите си за него. Така следват свой вечен календар.

Има един ритуал, който води началото си от векове – жените се събират и обикалят от една къща в друга, докато не почистят смолата на цялото мастиково село. Тези жени се наричат заемни или другарки, и имат строго определени групи, в които се влиза с разрешение на възрастните жени и майките – това е една особена особена форма на общуване и социална подкрепа, която продължава и днес, разказва вечните традиции Елени.

За да пазят скъпоценните парченца смола, наричани още –диамантите на остров Хиос, хората започнали да изграждат селищата си като здрави каменни крепости, в които живеят и до днес, точно както и преди близо 800 години, когато са строени.

Тук виждаме един макет на село Олимби, едно от 24-те мастикови села на острова. Вижда се колко силно е било влиянието на Генуа, която е притежавала острова два века. Има крепостни стени отвън, има само един вход, който се отваря сутрин, за да излязат земеделците и се затваря вечер. Всичко това се прави, за да се пази смолата, всичко е подчинено на това. В краищата на крепостната стена има кули, от които се наблюдава и се предупреждава за пиратски нападения, допълва Елени.

Днес смолата от остров Хиос се споделя с всички и се търси навсякъде благодарение на Асоциацията на мастикопроизводителите на острова – Европейското финансиране им е помогнало да се разработят такива модели на производство и дистрибуция на сакъза, че земеделците да имат абсолютна гаранция за изкупуването на продукцията им на най-висока цена.

А и за да имат пътища, научен институт за смолата, музей с образователен център към него и прилежаща инфраструктура, са мислили и кандидатсвали по европрограми.

Това е само един малък разказ за човешкия труд през вековете, смисълът да се продължава и една стара песен, която разказва за тежкия живот на мастиковите полета.

Историите на „Европейци” от остров Хиос продължават скоро.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Аделина Радева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория