Да превърнеш мечтата си в бизнес – историята на мидената ферма от Калиакра

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Морето и щастието на края на света - това е открил край Калиакра Веселин Прокопиев.

Получава близо милион и половина лева от 6 европейски проекта, за да развива мидена ферма във водите на Черно море.

Става въпрос за една помощ, която е уникална и без която нещата ми може би нямаше да се случват. Ако искаш нещо да направиш и го искаш истински, да, трябва да играеш по правилата. Но, пак казвам, ако не бяха тези програми, шансът да се стигне до това положение, просто беше немислим. Нямаше как да покажа как се завършва един бизнес – от морето до масата.

Заради ненатрапчивия си и мек вкус, мидите се комбинират лесно. Приготвят ги по повече от 60 начина, дори като десерт. А всички рецепти Веселин е измислил сам.

Викам приятели сядат, това става ли, става, това става ли - става и накрая сондирам мнение и си уточнявам кои рецепти ще пусна всяка година. Всичките ми са любими и всичките са направени с много любов.Това е белтъкът, естественият белтък природен от морето, това е дар Божи, който нито го храниш, нито го поиш, нищо, абсолютно нищо. Уникалното на Черно море е, че няма нито един токсичен фитопланктон. И затова взимаш мидата и директно я слагаш на трапезата. Преди пандемията имах годишен добив около 650 тона годишно, които миди директно влизаха в ресторантчето. И аз на друго място не предлагам, нито в търговска верига, нито в ресторанти. За мене това е една гордост, успях да направя така, че да създам един поминък сериозен – към 85 човека работят във фирмата. Моят поглед е насочен много, много, много навътре в морето, аз знам за какво съм дошъл, знам какво правя и искам това да правя.

Веселин не просто превръща бизнеса си в хоби, но и мидената ферма става негов дом и пристан.

Аз съм по принцип от Варна, но аз от 1992-ра година не съм се прибирал във Варна за нощувка. Не мога да си представя, че сутринта няма да мога да видя морето и да му кажа добро утро. Нямам друга карма, това ми е морето.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Деница Торньова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория