Как Ченгене скеле се преобрази с помощта на Европа

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Живея на този бряг повече от 50 години. Въобще, съм свързан с риболова и морето в Бургаския залив. Почти целия си съзнателен живот съм прекарал тук, разказва ни Димитър Янчев от „Морски сговор“.

Той е първият, който ще ви посрещне в рибарското селище, ще ви сготви най-хубавата рибена чорба и ако приемете страстите му, ще ви изпрати с цял куфар истории от морето. Тези няколко улици са негови не по нотариален акт, а по душа.

Това си беше едно блато. Нито ток, нито вода, нито транспорт – нищо. С изкопаването на двата канала – с това приключи задължението на държавата и общината към нас. Всичко останало е плод на усилията на тези хора, които живеят тук. Запретнахме си ръкавите, електрифицирахме района, водоснабдихме си го. И така оцеля селището.

Димитър идва в Ченгене скеле още когато Европа е твърде далеч и какво се случва там, е мистерия. Сега хората се знаят наизуст. Познават се по име, по походка, по улица и номер, защото всички са съседи. А Димитър им е като кмет, но повече от това. Защото отговаря за...

За всичко. Дали някой се е разболял, дали са му донесли лекарства, има ли продукти, снабдяването как е, навреме ли се извозват боклуци, боядисване, почистване на улиците. Имаме 6 улици. За улиците бяха избрани рибарските имена на ветрове. С едно изключение.

Улица „Консервна“. Втората улица „Консервна“ в света, която ще остане като онази от романа на Стайнбек. С цената на всичко. Докато Димитър е тук - нито тя, нито другите 5 улици ще бъдат асфалтирани.

Бяха решили да асфалтират улиците и решително се противопоставих. Как на такава лодкостоянка – асфалт? Това е кощунство.

Ако питате Димитър, Ченгене скеле е повече на хората от всяко друго място на света. Преживяло е войни и срещу природата, и срещу хората.

Тук всичко беше отнесено. В морето плуваха хладилници, лодки – потънали. Страшно беше.

Хората от Ченгене скеле са заставали и пред багери, за да не съборят къщите им.

В крайна сметка ние се оказахме победителите. Багерите си прибраха стрелите и си тръгнаха обратно.

След години усилия общината в Бургас заедно с рибарите, намират възможност. Три европейски фонда – за регионите, рибарството и културното наследство се обединяват, за да спасят Ченгене скеле. И сега за почти 3 милиона лева селището ще бъде преобразено, но по начин, който и рибарите харесват.

Искаме селището да остане в този си вид. Малко да го кажем като индиански резерват, защото лъскави марини навсякъде. Те са недостъпни за обикновения човек. Най-после, в България трябва да остане едно истинско нещо. Това място да остане в този си вид, само че да бъде хигиенизирано, оцветено, както вече започнахме – боядисваме навсякъде, правим нещата колкото се може по-добри, по-чисти, озеленяваме.

Нищо твърде лъскаво, нищо твърде претенциозно и нищо подобно на Венеция. Това предвижда европейския проект и Димитър го одобрява.

Рибарското селище трябва да прилича на себе си. То не бива да бъде сравнявано нито с Венеция, нито с друго място. То си има собствения чар, защо да го сравняваме.

На крачки от морето ще има амфитеатър, по каналите на Ченгене скеле ще пристига и туристическо корабче, а към вече познатите къщи ще появят още три – специални. И всичко това трябва да отвори още това лято.

Три къщички, в които ще се демонстрират занаятите в селището. Ще се извършват основните дейности по риболова, примерно в едната ще се кърпят, ще се шият мрежи, ще се показват възлите на въжета, в другите стари лодкостроители ще показват как са се строили лодките от дърво. Всичко ще бъде тематично и нагледно показано. Предстои електрификация нова, водоснабдяване на селището. Нещата вървят в добра посока.

Въпреки че Европа вече е стигнала до тук, хората не чакат някой да свърши всичко вместо тях. И още първите месеци се втурнали да боядисват.

Такава маса хора, че не успяхме на всеки да дадем четка и боя. Това селище е живо, то си е такова каквото е било столетия назад. То си е диво цвете, то си цъфти.

Димитър помни точно коя година е дошъл. Но не си спомня да е отстъствал дълго. Защото такова време няма. Той винаги е тук. И телефонът му звъни постоянно. Но не по работа.

Когато на човек хобито му стане работа, той не работи. Той действа непрекъснато. При мен се случи това, признава Димитър.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Татяна Йорданова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория