Как европейските средства помагат на музеите да имат нов живот

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Днес отваряме портите на паметта. Споменът и уроците от миналото пазят еднакво добре както в Полша, така и в модерната Атина. Как европейските средства помагат на музеите да имат нов живот и да учат поколенията по нов начин – вижте във видеото.

Музеят Аушвиц пази паметта за невинните и спомена за свирепата идеология. Тук се идва с мисъл. Да се види, да се почувства, да се преклони глава. Тъжната история на Аушвиц всеки ден припомнят повече от 300 екскурзоводи. Разказват я над 20 езика.

Цялата история вижте ТУК

В голям град като Атина музеите са спокойни оазиси, където дистанцията е гарантирана, а европейските средства се оказват спасителни - и голяма част от тях, обновени и реконструирани с европари още преди кризата - сега се оказаха места, които туристите предпочитат да посещават, защото големите им пространства и модерното техническо оборудване, освен всичко друго, дават възможност за преживяване без страх от зараза.

Точно това намират посетителите в музея на Акропола. Построен на площ от 14 000 кв. м, в непосредствена близост до Партенона - свръхмодерната сграда е създадена така, че отвътре и отвън да отразява древния храм на великия хълм в цялото му величие и всичките му нюанси.

Цялата история вижте ТУК

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория