Тайната на сръчните майстори на стъкло в Полша

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Крехко и чупливо – преди да краси витрини и домове, стъклото е било шепа пясък, излязъл от горещите пещи и изваян майсторски от сръчните ръце на стъкларите в Краков.

Ние произвеждаме стъкло тук по традиционен начин. Почти по същия - както е било преди векове. Можем да кажем, че това е ръчно направено изящно стъкло. Разбира се, стъкларите трябва да използват някои инструменти. Всичко е уникално, не можеш да намериш същите неща никъде другаде. Това е защото наистина всичко е ръчна изработка, разказва една от служителките във фабриката.

Учени твърдят, че именно в Полша са открити първите древни остатъци от стъкло, от преди 2000 години. Затова и Европейският съюз помага с различни програми да се запази това старо умение.

В Краков майсторите са бързи – ако за миг затворите очи може и да ви се изплъзне какво правят и.... прецизни – всеки има свой почерк. И виртуозни – завъртат на 360 градуса крехките стъкленици. В ръцете им има сила –достатъчна, за да изваят, но да не счупят своя труд. След горещата пещ разтопеното стъкло е като лава.

Началото на процеса започва с изваждане на стъклото от пещта. Температурата вътре е много, много висока - някъде около 1200 градуса. И така стъкларите могат да офомят малък балон. Стъклото вътре е безцветно, но може да се оцвети с прахове. Стъкларите издухват стъклото по традиционен начин, така че да оформят ваза например. Използват и инструменти.

Оформената стъкленица се изрязва от тръбата с помощта на специален нож, предварително потопен във вода. И до тук с бързите действия. Охлаждането става постепенно в продължение на 12 часа, за да не се напука или счупи стъклото. А след полирането - то просто заблестява.

Времето за оформяне е различно и зависи от типа стъкло. Има някои малки фигури, които можеш да направиш много бързо, да кажем... 5 минути и сме готови. Но има някои по-сложни дизайни и понякога отнема половин час.

А до пещите наистина е много горещо. Може да се каже, че стъкларите работят при жежки условия. И понякога този половин час е наистина дълго време за тях.

Аз не оформям стъкло, а само разказвам за него на посетителите. Работя тук от 7 години и трябва да ви кажа, че никога не се отегчавам. Виждала съм го много, много пъти и всеки път гледам като за първи. Толкова е завладяващо.

Ако в миналото имало майстори и чираци, а всяка работилница пазела своите тайни за производството на стъкло, то днес – всичко става пред смаяните погледи на хората.

Преди ковид панемията имахме много туристи от чужбина. Сега работим локално. Тук в стъкларското ателие идват деца, но също и възрастни. Работим с всички хора, които имат интерес, защото ние освен, че произвеждаме стъкло, организираме работилници, както и изложби.

Полша има опит с инвестициите в хората. С повече от 800 000 евро от социалните фондове тя подпомага 40 000 търсещи работа, над 23 000 души в риск от бедност или социално изключване и подобрява уменията на 54 000 ученици в района на Краков.

Днес бъдещите стъклари са още в училище. Европейският съюз ще инвестира в тях, за да усвоят това прецизно изкуство. Благодарение на кохезионните фондове младежите ще могат да развихрят въображението си, а майсторите-стъклари да предадат занаята си.

Има и още един смисъл да се продължава животът на тази професия и да се запазват вековни традиции и уникалното културно наследство на Полша.

Нашата стъкларска работилница стартира през април проект, финансиран от Европейския съюз. Той е свързан с образованието и ще продължи година и половина. Ние трябва да подготвим специална програма за училищата. Една година ще работим повече на хартия докато подготвим тази програма и след това ще го направим и на практика. Ще вземем млади хора от различни училища и ще ги обучим.

А в това има много смисъл, защото в Полша има много и различни фабрики за стъкло с клиенти от цял свят. Ще се създадат майстори, които са необходими за индустрията и така връзката между изкуството и бизнеса няма да се счупи.

Така тази стара професия няма да изчезне в Полша, а богатите нюанси на красивите стъкленици ще продължат да греят.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория