"Не" на масовото застрояване - голямата битка на хората от малкия остров Скирос

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

"Не" на масовото застрояване – това е голямата битка на жителите на малкия гръцки остров Скирос в Егейско море. Там не харесват големи хотели и широки пътища. Избират трудния начин, за да постигнат целта си и успяват – заедно.

Около 3000 души се обединяват, за да запазят острова си от строежа на голям вятърен парк в южната му част. Исканията им стигат чак до Европейския парламент и Европейската комисия.

Скирос е от групата на Спорадите, но умишлено не е толкова комерсиален като съседните Скопелос и Скиатос, където е сниман мюзикълът "Мама миа" и ежегодно са магнит за туристи от цял свят.

Малкият остров е истинско съкровище. В южната му част е съхранена девствена природа. Запазени са уникални видове кленово дърво, местни сортове праскови и фава – подобие на грах.

Малките семейни фирми тук произвеждат интересни продукти – сладко от бергамот, лимони, консервирани водорасли, ликьори. Така успяват да си създадат препитание и да останат на острова.

Хората получават европейска подкрепа – 45 км планински пътеки в най-девствената част на острова, в планината Кохилас, са създадени по европейски проект с помощта на кохезионните фондове.

Хрисанти Зигогяни живее на Скирос, има две деца и заедно с останалите хора успява да спре крупните инвеститори. Жителите на острова искат да спасят птиците от вятърните перки на инвеститорите. Правят петиция и засега плановете им са спрели. Това е голямата битка на Хрисанти и нейните съграждани.

Ако инвеститорите спечелят, всичко постигнато дотук, ще бъде унищожено и усилията на всички ще отидат на вятъра. Хората обаче са убедени, че ще успеят както в различните си каузи досега - защото остават заедно.

А Скирос продължава да се нарича "една от най-големите тайни на Гърция".

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Татяна Тасева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория