Европейски проект дава шанс на инвалидизирани хора да бъдат пълноценни шофьори на пътя

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

,,Не става, не можеш, откажи се, трудно е, почти невъзможно“ - тези думи започват да изчезват от речника на хората с увреждания в Малта. Причината са възможностите, които им се откриват. Но не само на хартия с писани стратегии и неописани проблеми. А чрез приобщаване с вяра в способностите и правото на всеки да бъде независим.

Това място се нарича Център за независим живот. Идеята е хората да имат уменията за независим живот. За да могат да правят неща, които ние можем. Например: да отидат до супермаркета, да могат да се изкъпят сами, да имат възможността да отидат на работа или училище или всичко онова, което ние обичаме - да отидат на купон, на ресторант. Това трябва да означава независимия живот, казва Кристен Балдекино, директор на Агенцията по социално подпомагане, Малта.

Така светът е по-отворен. Не се ограничава до прага на дома. Намаляват недостъпните стъпала и се увеличават протегнатите ръце.

Исторически мисля, че навсякъде по света хората с увреждания не са имали същите възможности като останалите. Ние осигуряваме тази подкрепа и тези умения като първо оценяваме личното ниво на независимост. Една от тези услуги е шофьорската оценка, казва още Кристен Балдекино.

Това не е изпит, не се решават тестове, не се гони и време. Всичко започва със среща, опознаване, разговор и книга с фигури и цветове, които да обсъждат. Така щадящо в центъра оценяват, без да притискат човека. И когато е готов, се качва на колата-симулатор.

Той е наистина важна технология. Защото ни позволява да оценяваме хората с увреждания на пътя без да ги изкарваме на пътя. Така че, ние увеличаваме безопасността. Можем да оценим рефлексите на тези хора, възможността им да мислят, да оценяват околната среда и това е много важен аспект, допълва Кристен Балдекино.

Инвалидният стол не пречи да натиснат газта. Тя е в ръцете им. И спирачката, волна, фаровете и мигачите. Управлението е толкова реално – чува се дори лекото ръмжене на двигателя при запалването. Лек поглед встрани и сякаш отминават дърво след дърво. Може и да завали. Симулаторът изпитва рефлексите. Ударите с него не са фатални, не нараняват никого, показват само, че все още не си готов за пътя отвън.

След като направим тази оценка, ние виждаме дали са способни потенциално да шофират. Ако отговорът е,,да“ - това, което правим е оценка вече на пътя. Така че вземаме човека с инструктор по шофиране и излизаме на улицата, за да кара модифицирана кола, допълва Кристен Балдекино.

Оценката – най-важната дума тук, тя не лепи етикет, а показва кой от какво има нужда.

Ние правим специфична оценка, за да видим и какъв точно тип инвалиден стол е необходим като имаме предвид физическите ограничения, които хората имат. И така им препоръчваме специфични видове инвалидни колички. Това също им помага за повече независимост в обществото, обяснява Кристен Балдекино.

Обществото, комуникацията и децата с увреждания – деликатна тема. За да не са различните в училище – от центъра им помагат да се изразяват без да се притесняват.

Това може да бъде чрез различни видове ключове, които да натискат, за да бъдат способни да комуникират чрез компютър, таблет или специализирани устройства. Нашата оценка в тези случаи се извършва от ерготерапевт и логопед. Детето може да се интегрира по-добре в обществото, да се включва повече в училище на нивото, което ние си пожелаваме да бъде способно да комуникира, допълва Кристен Балдекино.

Обучението на всички 120 специалисти станало благодарение на еврофондовете. Центърът също открили чрез проект на Европейския съюз. Парите покрили 85% от всички разходи. И симулаторът за шофиране е благодарение на Европа.

Финансирането от европейските фондове беше първата възможност да имаме такъв център в Малта. Инжекцията от евросредства ни позволи да имаме и подходящо оборудване тук. Разбира се, това нямаше да бъде възможно с държавно финансиране тогава. Сега - да, Правителствената агенция за подпомагане е доставчик на услугата през националния бюджет, обяснява Кристен Балдекино.

Да ти повярват, но и да си повярваш сам, че можеш – около тази философия са обединени в центъра.

Най-важното е, че хората с увреждания сами се борят много повече за себе си. Те са по-способни да изразят своите нужди, желанието им за равни права, възможността да бъдат наемани на работа, да имат личен асистент и да бъдат финансово подпомогнати затова. Това им дава сила да надигнат глас в обществото. И кара обществото да ги чуе. Това са историите на успеха, които виждам всеки ден, така че ние сме много горди с тях, категорична е Кристен Балдекино.

,,Получава се, можеш, продължавай, лесно е, напълно възможно“ – ето ги и новите думи в речника на хората с увреждания в Малта. Защото стъпалата вече не ги плашат, след прага на дома се качват в колата и тръгват в посоката, която сами са избрали.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Милена Кирова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория