Лодките Луцу - безценното съкровище на рибарите от Малта

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Гледка, излязла под четката на виртуозен художник. Изложба на открито... в залива Марсашлок. Лодките Луцу леко се поклащат в морето. Има ги само тук - в Малта. Пъстри - оцветени в жълто, синьо, червено, зелено. Отраженията им разказват истории за рибари от далечни времена.

Тази лодка е на моя пра-пра-дядо. И е някъде на 95 години. Рибар съм откакто се помня. Като бях малко момче, ходех за риба с баща ми след училище. Харесвам тази работа. Това е свобода. Аз ходя сам на риба. Тръгвам в 6 часа сутринта и се връщам в 4 следобед. Когато наловя много риба, я продавам на седмичния пазар, друг път - сестра ми я продава, разказва ни Чарли.

Той е на 70. Винаги е живял тук. Обича тишината, спокoйствието и гледката, която само това място му подарява.

Като отворя вратата на дома си, виждам морето, а не огромни сгради. А и въздухът тук е много чист, споделя Чарли.

Разказва с гордост, че един от знаците на Малта - лодките Луцу, идва от древните финикийци. През вековете по корпусите им останали много символи. Поколения малтийски рибари продължават да рисуват върху малките лодки. И година след година ги превръщат в безценни.

Налага се лодката да се обновява често. На всеки 3 месеца я изваждам на сушата, почиствам тази долната част и я боядисвам, а останалата част от лодката - цветната - боядисвам веднъж в годината, допълва Чарли.

Това не е лесна задача. Трябва да се свалят шест слоя боя. Лодките си имат и мустаци - това са лентите над долната половина на корпуса. Луцу идва от залива Сейнт Полс - ако мустаците са червени, жълтите ни насочват към Марсашлок, а черните са знак за траур. Като живи лодките Луцу гледат към морските ширини с майсторски изрисувани очи. Подобно на всички моряци по света, малтийският рибар също е суеверен.

Тези очи са за късмет. Това са очите на Озирис - гръцки бог, който помага да имаме успех при ловенето на риба. Те гледат към хоризонта, когато са в открито море. А когато аз съм в морето мисля си само какво ще уловя. Имаме рибен пазар - всяка неделя. Тук в Марсашлок това е добър бизнес. Рибарското селище е едно от най-големите в Малта и Гозо и повечето хора се прехранват като рибари. Работата е много, много тежка, казва рибарят Антоан Аквалина.

Вкусната средиземноморска риба, в комбинация с незабравимата гледка са магнит за туристи от цял свят. Идват за спомени. Спират за малко, мълчат и снимат, за да се връщат отново тук.

Туристите идват да видят рибарското селище, рибарите, какво сме уловили за деня, да хапнат тук или да поплуват. Имаме и екскурзии с лодки около пристанището и отвъд. Общо взето, идват по различни причини. Няма да видите такова рибарско селище в други части на Европа. Това е типичното място, което го има само тук - в Малта. Туристите са много, много важни за Малта. Това е нашият голям бизнес. Ние наистина сме много зависими от туристите, признава Антоан.

Европа помага на рибарските селища да остават. Не само с пари, но и с разбиране, че са важни и необходими. И вече нов 110-метров вълнолом защитава риболовното пристанище от силни течения и високи вълни. Така се запазват и от повреди лодките Луцу.

Има и нови понтони, а с проект за 700 000 евро, съфинансиран от Европейския съюз, се модернизират десетте наклона в пристанището, които помагат на рибарите по-лесно да влизат в морето. На островите и извън тях се хвърлят много усилия професията на рибарите да продължи да живее.

Европа ни помага много. Някои фондове помагат и на рибарите. А и за пътищата - ние правим много добри пътища в момента с европейските фондове, споделя Антоан.

Средиземно море – царствено спокойно, синьо и безкрайно – в ясен летен ден събира цялата палитра от цветове върху малките лодки Луцу. Има ги и ще ги има, защото Европа защитава залива и историята му. И танцът им с морето продължава.

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Милена Кирова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория