С "бавен" туризъм и нов тип култура на хранене Солун чертае бъдещето след пандемията

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Когато светът замре заради ковид кризата и нищо не работи така, както го познаваме – въпросът е как да построим своя свят отново и може ли това да се случи с познатите ни инструменти.

В космополитния и гостоприемен Солун отдавна мислят за това. Оказва се, че кохезионните програми на ЕС са добър помощник и в пандемията.

Ковид кризата донесе голяма промяна за нас. За първи път започнахме да правим всичко онлайн. Но знаете ли, най-важното в тази онлайн организация на събитията е, че общината за първи път имаше собствени продукции, на практика влезе в ролята на продуцент, не сме купували готови продукции, както досега. И по този начин успяхме да използваме много голяма част от културния ресурс на града. А хората на изкуството, именно заради пандемията се намират в много трудно финансово положение. Говорим за 160 творци, 90%, от които са от града. И когато казвам творци – нямам предвид само артисти и музиканти. А и оператори, монтажисти, осветители-всички професионалисти от града, които по този начин все пак имаха някаква работа, разказваМария Караяни – зам.-кмет по културата и туризма на град Солун.

Макар спадът в туризма да е болезнено осезаем – времето сега е подходящо да се начертаят нови, устойчиви на сегашните реалности проекти, които ще работят независимо от ситуацията.

В общината работим по една програма – „Перлите на Средиземноморието“. С нея се популяризира бавния туризъм, който оставя възможно най-малък отпечатък върху природата. Това е ново, силно течение в цял свят. Сега с коронакризата нуждата от това стана още по-осезаема, защото се отдалечаваме от моделите на масовия туризъм и отиваме все повече в индивидуалното, личното преживяване на туриста. Така 8 средиземноморски града организираме общ маршрут с определен бранд, който ще се рекламира в цял свят. Нещо подобно правим и на ниво общини, тук в Гърция – разработваме веломаршрути между Солун, Верия и Катерини например, със спирки в работилници с различни занаяти, включваме малките хотели от семеен тип, представят се традиционни храни, обяснява Мария Караяни.

Всъщност, оказва се, че пандемията е донесла още една промяна – в хранителните навици на хората. Днес чистото земеделие и полезната кухня са по-важни от всякога за туристите.

През специална програма „Милан фууд полиси пакт“, в която членуват 220 града се опитваме да препоръчаме градско хранене – това включва начина, по който да се отглеждат качествени продукти близо или в града, най-ефективното им разпределение по магазините, възпитание в култура на хранененето и предпазване от затлъстяване, предлагане и реклама на средиземноморския тип храна. Най-важното обаче е, че се опитваме да развием тази култура и привличаме професионалистите-ресторантьори, т.е стремежът е ресторантите да предлагат чиста и здравословна храна, обяснява Мария Караяни.

И така, в Солун създават градски градини за свежи зеленчуци и лозя за хубаво вино. А от много години по инициатива на общината се произвеждат три сорта вино от градски лозови градини.

С европейски пари започват и проект - нищо полезно да не се изхвърля.

Съществува на пазара ни тук организация всички храни, които все още са годни, но не са се продали, се раздават на социално слаби групи. Така имаме две ползи – благотворителност, а също така и не се изхвърля храна, т.е не се замърсява, допълва зам.-кметът на Солун.

Намира се начин да се помогне на всички. Когато мерките позволяват заведенията да са отворени от общината организират безплатни гастрономически турове. Така привличат туристи, а ресторантите имат нови клиенти. За безплатните дегустации, които организират - ресторантите, които са се включили в програмата се подпомагат финансово от общината.

Отправили сме отворена покана – може да се види на сайта ни, така с всички наши приятели от България можем да си направим среща и един наш служител от туристическия отдел прави гастрономически тур в центъра на Солун. Минава се през различни ресторанти, които са се включили в програмата, като свързва историята на града с местната кухня и се правят безплатни дегустации. Програмата е напълно безплатна за туристите, казва още Мария Караяни.

Така различните европейски програми влизат в стратегията на града за новия начин, по който ще се прави туризъм след пандемията. Професионалистите се подготвят за времето, в което ще се адаптираме към промяната във и извън нас.

Въпреки че пандемията промени живота ни, някои неща си остават същите - като онзи вълшебен аромат на Солун, който винаги ще се усеща в спомените за него.

В моите спомени центърът на Солун ухаеше на подправки. Тук, където сме седнали, до нас има един пазар. Тогава всички магазини там бяха просто едни преместваеми щандове. Тогава и оризът и фасулът, и всички варива бяха в чували и хората пазаруваха направо с крина на кг. Аз винаги виждам тази картина пред очите си от моето детство и ароматът на подправките в града, спомня си Караяни.

Има градове, останали живи през много епохи и спомени. Те пазят своята история,защото има кой да разказва за нея, а дошлият веднъж - иска непременно да се завърне.

Днес в Солун, както навсякъде по света, чакат пандемията да отмине, за да посрещнат своите гости. А пазарчето в центъра на града продължава да ухае на подправки...

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Аделина Радева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория