Как подкрепата от европейските фондове промени изцяло 4 човешки съдби

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Климатични промени, социално неравенство, глобализация – това е малка част от предизвикателствата, пред които всички сме изправени. Но едно малко действие може да доведе до големи промени.

ЕС предлага почти необятни възможности за развитие.

Идеите от вас, финансирането от нас - така отговоря Европа на новите изпитания. В европейските институции вярват, че проектите на хората са най-важните.

Партньорството между общините и гражданите често намира най-точните решения. Така процъфтява бизнесът, пазят се традициите и се появяват неподозирани възможности.

Образно казано – двигателите на групите за местно развитие са хората, които не са напуснали родното си място. Те измислят стратегии, с които да се справят с проблемите в района.

Отделен бюджет и специално обучен персонал им помага да превърнат идеите си в успешни проекти.

По данни от 2019 г., има над 3 000 общности за местно развитие в градски, селски и крайбрежни райони в цяла Европа.

Жан, Ню Ла Форе, Франция разказва за „Лидер“ - проект за водено от общностите местно развитие.

„Когато дойдох тук – след тежка раздяла, къщата беше порутена, изолацията беше паднала почти изцяло. Сама не можех да се справя. При мен дойде социалната работничка и ми донесе документи за кандидатстване по проект за екологични къщи, разказва Жан.

И така, колелото се завъртя – в инициативата се включиха и местните хора и изведнъж осъзнаваш, че нещата ще се променят. Че тази сграда ще заприлича на дом. И в обновяването му участват всички, дори децата, добавя Жан.

Помощта, която получих, ме измъкна от порутената къща, намерих си работа, включих се в проекти на други хора. Общностите за местно развитие дадоха ново начало на живота ми, казва с усмивка Жан.

Кристиан от Нечанице, Чехия променя живота си благодарение на Европейския социален фонд (ESF), ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„Когато сме били на 3 месеца мама избягала. Грижите за нас поели баба и дядо. Когато бяхме на 12 започнахме да създаваме проблеми. Дадоха ни в детски дом. Живях там почти пет години. Сестра ми почина от наркотици.“, разказва Кристиан.

Началото на историята звучи тъжно. Европейският социален фонд обаче променя съдбата му. Една от целите на фонда е да намира работа на деца без родители.

Реших да стана автомонтьор и благодарение на европейското финансиране имам тази възможност, казва младежът. В този сервиз ми показаха много, научиха ме на занаят. Много хора, ангажирани с проекта, предлагат своята помощ и аз знам, че мога да се обърна към всеки един от тях. Инициативата е добра, защото показва добрите страни на живота на участниците, разсъждава Кристиан. Това е шанс за такива като мен, които нямат възможностите като децата, отгледани в истинско семейство.

Мартин е роден и израснал във Фалкенберг, Швеция. И обича скара, но не просто обикновено месо, а пушено и гриловано. Между 8 и 25 часа – толкова престоява месото на Мартин в специална пушилня. И това прави продукта уникален.

„Започнах много малък бизнес, но благодарение на гурме фестивала във Фалкенберг, той се разрастваше с всяка изминала година. Всичко започна като инициатива на няколко местни производители на храни, които имаха желание да организират „вкусен“ фестивал. Обърнаха се към местната власт и кандидатстваха за европейско финансиране.”, разказва Мартин.

А това е възможно благодарение на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Целта му е да засили икономическото и социално сближаване в Европейския съюз, като възстанови нарушеното равновесие между регионите в него.

Фестивалът позиционира Фалкенберг на гурме картата на Европа и градчето ни стана популярна дестинация за кулинарен туризъм. И вече привличаме хората не само в дните на събитието, но и през останалата част от годината, обяснява Мартин. И добавя – а това значи, че всичко процъфтява – самият фестивал, моят бизнес.

От 32 години тя събира миди. Това е била професията на баба й и дядо й, на родителите й, на братята и сестрите й, на лелите и чичовците й, на цялата голяма фамилия в испанската провинция Галисия. Запознайте се с Хулиа.

„Когато започвах, ние не получавахме нищо за мидите. В миналото това било работа за жени, с която те допълвали семейния бюджет. Професията не била ценена. Благодарение на европейския проект обаче, хората разбраха какво точно правим, включихме се в създаването на няколко книги с рецепти за готвене на мидите, които тук събираме.“, разказва Хулиа.

Децата от района редовно посещават фермата и вече знаят какво работят Хулиа и приятелите й. Разбира се, опитвали са и вкусните миди. Сега ние сме ценени и ако преди ме беше срам да казвам какво работя, сега с гордост споделям, че събирам миди, продължава Хулиа.

Нейната история не би била възможна без Европейския фонд за морско дело и рибарство. Той се използва за финансиране на проекти, като част от сумата е национално участие.

Помага на рибарите при прехода към устойчиво рибарство, подкрепя крайбрежните общности при диверсифицирането на тяхната икономика, финансира проекти, чрез които се създават нови работни места и се подобрява качеството на живот по европейското крайбрежие.

Това е само малка част от възможностите, с които Брюксел помага на всеки европеец, проявил инициатива да развива собствен бизнес или да мечтае и мисли за мястото, където е роден и което обича.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Теодора Гатева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория