Древните Акве Калиде - съкровищата на римските бани край Бургас

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Името ѝ е лесно за бъркане – упорито я наричат Радосвета. И тя упорито, но спокойно поправя.

Казвам се Радовеста Стюърт. От имената на двете ми баби Рада и Веселина. Име, което надявам се, ме описва. Радостна вест. Стюърт е името на моя съпруг, който е от Великобритания, но днес живее в България вече повече от 10 години. Един нов бургазлия.

Довела го на няколко крачки от морето и той вече не мисли за връщане обратно. Тя също - работи в администрацията на общината. И стои далеч от стереотипа за „чиновник“/“служител“.

Работи почти постоянно. По проекти, които карат все повече българи и чужденци да пътуват към Бургас.

Една от личните й мисии е Акве Калиде – мястото, което 20 века е привличало и бедни, и богати заради лечебната си вода. А сега с помощта на Европа разгръща своята красота по съвместен проект между България и Турция със символното име „Заедно”.

С гордост можем да кажем, че това е единствената баня в България, която е била използвана през тези 20 века непрекъснато. Има много, много източинци, в които Акве Калиде е познато като една от любимите бани за царе, императори. И така си е останало и до наши дни. Разбира се, тази баня през вековете е претърпявала много различни интервенции – била е огромна, след това при конфликти е претърпявала негативни последствия, но все пак се е връщала и хората са се връщали на това място.

Месеци наред Радовеста подготвя снимки и документи, с които да убеди Европа, че това място трябва да бъде реставрирано. И Бургас успява да спечели финансиране.

Направихме един много по-добър достъп за посетителите, давайки им възможност да влязат в обекта и да усетят неговите истински размери. Когато посетителят го гледа отгоре, той изглежда малък, но когато влезеш в него чрез пасарелките, които създадохме, вече усещаш мащабите на тази някога величествена постройка.

Този проект вече е спечелен, планът е изпълнен, дори печели европейска награда за културен туризъм.

Но Радовеста не спира до тук. Продължава с друг европроект, с който още развива мястото.

Ще бъде изграден един интерактивен музей, който ще демонстрира начина, по който е изглеждала банята и как минералните води са се използвали още от древността.

Успява да направи така, че всичко открито по тази земя, да бъде разгледано и от хората в другия край на Европа.

След проекта, Акве Калиде получи доста по-голяма популярност, както в туристите в България, така и от европейските държави, и от съседна Турция.

Зад тази впечатляваща история, зад тези стари монети и зад огромния проект всъщност се крие голяма и лична мечта/мисия.

Един от първите проучватели на Акве Калиде и най-дългогодишен археолог, занимаващ се с обекта, беше майка ми. За да продължа нейното дело, аз реших, че най-добрия начин е да спомогна показването му за повече хора. И именно този проект ми даде този шанс.. което ме връща към детството и към дните, в които си казваш Искам да стана, Искам да бъда...

И сбъднала името си. Станала радостната вест, че „проект“ не е само модерна дума. И че най-смелите идеи започват с думата „Искам“.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Татяна Йорданова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория