Социален мол в Атина помага на бездомни и хора в затруднено положение

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

В близо 4-милионна Атина животът тече в неумолим ритъм и както навсякъде по света, някои не успяват и имат нужда от протегната ръка, за да се изправят и да продължат. Тъкмо за това на помощ идват европейските програми, общината и дарителите.

В центъра за бездомни и социално слаби хора към атинската община обичат да казват, че грижата за човека не значи просто милостиня, човешката душа се спасява с работа, уважение и достойнство.

Знаете ли, някои от бездомните и социално слабите хора, на които сме помогнали станаха наши служители. Имаме много добри примери на хора, които за по-малко от година успяха да загърбят улицата и да влязат в режим на работа например около 50 вече работят в частния сектор. Също така работим заедно със собствениците на някои ферми, които имат нужда от работници, много хора решиха да напуснат града и да отидат да работят там. Сещам се за нашия приятел Коста, който нямаше дом, но замина в Козани, където помага за отглеждането на животни. Държим връзка и сме щастливи колко добре се чувства там сега.

Г-н Григорис Леон приема да развие проекта за уязвимите групи в гръцката столица само преди година. По професия е съдебен лекар. Работата му често го е срещала с бездомните хора, когато вече е твърде късно за тях. Решава, че идеите му могат да променят много човешки съдби. Една от тях е социалният мол.

Тук се намираме в нашия социален мол. Едно пространство, което посещават всеки месец над 30 000 наши съграждани с проблеми и пазаруват нужното им без пари. На територията му има различни магазини - тук например е аптеката, както виждате не отстъпва по нищо на всяка друга аптека. Имаме фармацевт и помощник фармацевт. Всеки месец обслужваме над 4 000 души и изпълняваме техните рецепти, както и предоставяме лекарства без рецепта и козметика напълно безплатно. Имаме отдели за дамско, мъжко и детско облекло, магазин за обувки, книжарница, магазин за детски играчки, кинкалерия и химическото чистене. Виждате, че всичко става много организирано, с помощта на социални работници. Всички хора са обслужвани с нужното внимание, с грижа за достойнството им и голямо уважение към тях. Процедурата е следната: получава се едно номерче, разбира се преди това се проверява дали се спазват всички необходими антиковид мерки - предоставя се маска, влиза се след предварително записване, за да няма струпване на хора. Разполагаме и с информационна система, която сме нарекли „Грижа ме е“ и е инсталирана на компютрите тук и в нея са данните на всички и можем много лесно да се ориентираме как да им помогнем, но и как да станем по-ефективни.

Тук всеки регистриран може да избере нови дрехи, а за неговите да се погрижат в химическото чистене, откъдето ще му ги върнат след час в изрядно състояние, ако почака... може и във фризьорския салон на мола. А ако се питате колко хора и колко пари стоят зад тези идеи, ето отговорът:

В момента в центъра работят общо около 190 социални работници. Впечатляващо е, че успяхме без промяна в бюджета, който ни отпуска общината да отворим много нови програми и услуги за нуждаещите се. Как успяхме да направим това? С европейските програми и дарения от фирми и частни лица, за да ви дам пример – в миналите години центърът разполагаше средно с около 400 000 евро от спонсорство миналата година имахме три и половина милиона от спонсори пари, които ни помогнаха да се развием много. От самото начало се обърнахме и към европейските програми. В този момент две наши услуги - аптеката и дрогерията ни, са финансирани от Европейския социален фонд, съвсем скоро започва нова програма, отново с европейски средства, свързана с работата на социалните работници на улицата. Двете програми, които сме спечелили общо надвишават сумата от 4 млн.евро.

И така, освен социалния мол, центровете за временно настаняване на бездомни и наркозависими, жилищата за социално слаби семейства и пакетите с основни храни, предлагат безплатни прегледи и лечение в перфектно оборудвани кабинети за стоматологична, медицинска и психологическа подкрепа, в които работят усмихнати лекари специалисти. А в тази тежка, пандемична година например, процентът на ваксинираните срещу COVID- 19 бездомни хора е много по-висок от средния за страната.

От самото начало осигурихме и бързи тестове, с които нашите служители обикаляха местата, където най-често откриваме бездомни хора, за да ги тестват. Резултатът е, че никога не допуснахме клъстерно разпространение сред тази група от населението. Същото правим сега и с ваксинациите и над 50% от бездомните в Атина са ваксинирани с по две дози.

Оказва се, че всяко евро от европейските програми, инвестирано в помощта за бездомните и социално слабите хора се умножава, когато се работи правилно, а много хора, почувствали тази подкрепа се завръщат към своите професии или научават нови, наемат домове и създават семейства и дори започват да помагат на другите, в центрове като този.

Когато помощта от Европа е дошла навреме - съвсем навреме се включват и дарителите. Така, въпреки кризата едно направено добро води желанието на още повече хора да помагат.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Аделина Радева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория