Силата на традициите - древна техника за стъкло от Полша и кулинарното чудо на португалски сладкиш

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Традициите не са това, което бяха. Те се променят, за да останат. Доказват го фабрика в Полша, която успява да запази вековното майсторство на стъкларите и древна рецепта за сладкиш от Португалия, койтосе превръща в кулинарно чудо на Европейския регион на гастрономията за тази година.

Крехко и чупливо – преди да краси витрини и домове, стъклото е било шепа пясък, излязъл от горещите пещи и изваян майсторски от сръчните ръце на стъкларите в Краков.

Ние произвеждаме стъкло тук по традиционен начин. Почти по същия - както е било преди векове. Можем да кажем, че това е ръчно направено изящно стъкло. Разбира се, стъкларите трябва да използват някои инструменти. Всичко е уникално, не можеш да намериш същите неща никъде другаде. Това е защото наистина всичко е ръчна изработка, разказва една от служителките във фабриката.

Учени твърдят, че именно в Полша са открити първите древни остатъци от стъкло, от преди 2000 години. Затова и Европейският съюз помага с различни програми да се запази това старо умение.

Цялата история вижте ТУК

Древна рецепта за сладкиша Пащел де Тентугал в Португалия се превърна в кулинарно чудо на Европейския регион на гастрономията за тази година. Сладкото изкушение има божествен вкус – тайна, съхранена през вековете, благородство – променило съдбата на цял град и изящество – изтъкано в кори, през които може да се чете.

Рецептата е от 16 век. Тогава сладкишът не е бил това, което е сега. В онези времена, френските войници грабели и тормозели хората и те гладували, нямали нищо за ядене. Тук, в сградата на манастира, е имало лазарет на сестрите - кармелитки и те раздавали Паштел Тентугал на хората като един вид лекарство - за да им даде сили, обяснява Телма Симоеш.

Векове наред рецептата за сладкиш от тесто, толкова тънко, че през него да се чете Библията, се предавала между монахините от уста на уста, без никога да бъде записана. И вероятно щяла да бъде изгубена, но се случило друго.

Цялата история вижте ТУК

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория