История за вино и сбъднати мечти от село Устина

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

В родопското село Устина едно модерно стопанство произвежда вино, отглежда лами, както и екзотичното растение облепиха. Стопаните доказват, че дори да живееш на село, е възможно да имаш интересна работа и да се срещаш с хора от цял свят. Европейските пари им дават шанс да осъществят мечтата си и да развиват нов вид туризъм.

Инж. Милко Цветков – собственик на винарска изба: Винаги се ровя и търся нещо непознато в България. Човек, ако иска да успее, трябва да бъде пръв. Когато приключа един проект, за мен е трудно да остана без нещо ново и всъщност съм като едно дете, което се радва, когато закупи нова играчка и като се насити, търси друга. Намерих това място благодарение на едно спиране до селската чешма и усещането за чистотата на въздуха. Защото търсех място, в което да правя вино, но и да отглеждам собствени лозя и започна нашата винена история.

Това е началото не просто на една винена история. А на неочаквана промяна в цял един регион в подножието на родопската яка.

Идеята за малка бутикова изба стига до изграждането на голяма производствена база, в която работят хората от селото. Те вече знаят, че тайната на доброто вино, се крие в земята.

Инж. Милко Цветков – собственик на винарска изба: Доброто вино 70% се прави на лозето, 20% е техниката и технологията, и 10% винарите. Един френски доставчик, който ни даде едни много интересни препоръки, на които аз малко подскочих тогава – да сеем 60% бели сортове винени лозя... След години разбрахме, че липсата на бели сортове е огромна в България. Благодарение на субсидията от европейските фондове, избата беше факт 2011 г. Направихме първата си реколта в нея, след което изградихме дегустационната зала, също с евросредства. Европейските пари които получих ми съкратиха доста емисионните разходи, което е доста сериозно подпомагане. В момента около 560 тона ни ни е добива от лозята, но те вече не са 180 декара, а са около 470. Парите, които човек припечелва, трябва да бъдат връщани обратно. Другата ми дейност, с която субсидирах и винарство и животновъдство, е насочена към оборудване от неръждаеми стомани за пивоварни, за винарски изби, за заводи за мляко. Тук съчетаваме пак любовта ми към виното и любовта на екипа към производство на вино.

Постепенно развиват нов туризъм, който дотогава не е особено популярен в региона и дават работа на още хора. Така бавно, но сигурно, малкото родопско село открива неподозираните си богатства.

Кохезионните фондове ще продължат да подкрепят такива проекти и през следващите години, за да няма значение дали живееш в голям град или в малко родопско село като Устина.

Мария Спасова – винен гид: Миналата година имахме посетители от 59 държави и това бяха над 13 000 човека. Всички наши посетители проследяват първо пътя на виното и след това правим дегустация, на която представяме всеки един от нашите продукти. Винен туризъм се прави с отношение – посрещаме гости, изпращаме приятели.

Инж. Милко Цветков – собственик на винарска изба: Тъй като нашата винарска изба посреща много туристи, решихме да направим една месодайна ферма и намерихме една порода кози боер, която по корени е от Южна Южна Африка.

Димитър Камджалов - управител на ферма: Нашата ферма е единствената в България и една от най-големите в Европа, която е специализирана за отглеждане на кози от породата боер, която е месодайна порода. Ние произвеждаме само месо, то на протеини е изравнено с телешкото, а мазнините са му по-ниски от пилешкото. Харесват го туристите които идват тука, няма този обичаен аромат като на обикновените породи млечни кози и това го прави само по себе си уникално, то не може да се опита на много места в България към този етап то е, по-така, гурме месо.

Новите технологии помагат и тук. Животните се изхранват с помощта на т.нар. тревомат, съоръжение, което и през зимата произвежда зелена трева.

Димитър Камджалов - управител на ферма: Освен козите, имаме и няколко лами. Отглеждат се предимно за вълна, при нас за удоволствие за туристите.

За да няма и кътче необработена земя, край лозята засаждат и малко познатото у нас растение облепиха. А с него идва и една нова мечта.

Инж. Милко Цветков – собственик на винарска изба: Облепихата е много известна от Монголия. Тя се оказа, че е най-богатото растение на витамин Е, витамин А и каротин, и основната съставка на всички кремове против изгаряния. Освен това съдържа един витамин C, което не се разглежда при термична обработка и реших да опитам тъй като четох, че е непретенциозно на пясъци на скали на почви. Това ми е предстоящият проект, който ще го започна. Не знам какво е да си успял човек, защото не се смятам за такъв, аз смятам, че съм успял да си направя проектите. Влагам парите си бавно със знанието, че няма да се върнат бързо, но знам кога те би трябвало да започат да се връщат, така че рискът - при мен няма такава дума за всяко начинание.

Автор: Деница Торньова

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория