Рибарски истории: Автентичният чар на лодките Луцу и Ченгене скеле

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Залив като от картина на художник, а в него вълните леко поклащат лодките Луцу. Има ги само в Малта. Ярки - боядисани в жълто, в синьо, в зелено, в червено, те гледат право към хоризонта.

Тези очи са за късмет. Това са очите на Озирис - гръцкото име на египетски бог, който помага да имаме успех при ловенето на риба, казва рибарят Антоан Аквалина.

Отраженията им разказват истории за рибари от далечни времена, а Европа им помага не само с пари, но и с разбиране, че са важни и необходими.

Целият разказ за лодките Луцу вижте ТУК

В България рибарите също имат свое любимо място - селището Ченгене скеле.

След години борба с капризите на хората и природата Ченгене скеле вече е уютно. С 3 млн. лева Европа ще помогне да стане още по-гостоприемно за посетители.

Според всички проекти Ченгене скеле ще бъде точно, каквото хората го искат. Достатъчно цветно без да губи нито камъче от автентичността си.

Вижте целия репортаж за Ченгене скеле ТУК

Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Репортери: Милена Кирова, Татяна Йорданова

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория