Два града в Испания и Португалия използват реката, която ги разделя, за да създават мостове помежду си

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

Реките могат да разделят, но могат и да сближават. В това вярват от двата бряга на река Тамега, която не разделя, а свързва северния португалски град Чавес и малкото испанско градче Верин. Там изграждат мостове помежду във всеки един смисъл и днес са по-близки от всякога.

Хората от двете страни на реката решават, че ако обединят усилия, това ще бъде голям шанс, както за португалците, така и за испанците. И го правят като свързват двете общини с подкрепата на Европейския съюз. Така създават обединението Европейски градове Чавес-Верин.

Всички работихме заедно и мислехме как можем да направим нещо добро за своите граждани. След като се обединихме, харчехме по-ефективно и публичните средства. Резултатът е, че можем да предоставим по-добри и разнообразни услуги на хората, защото успяхме да свържем икономиките си. Това донесе ползи за всички. Както се казва, в този проект няма губещи. В него има само печеливши, казва Антонио Кабелейра, кмет на Чавес.

Успехът се дължи на една малка карта. Тя е ключът към инициативата за европейски град. Ако искате да вземете от библиотеката нашумял детективски роман, но копията са заети, това вече не е проблем – просто пресичате реката и се снабдявате с книгата от библиотеката на съседите.

Европейската гражданска карта кара хората да се чувстват част от голяма и сплотена общност. Над 7 000 души от Чавес и Верин вече са убедени във възможностите на тази карта. Тя им позволява да възползват от най-разнообразни услуги от двете страни на реката, казва Пабло Ривера Буа, ръководител на проекта.

Тази малка карта отваря много врати. С нея може да се посети безплатно интересна изложба, да се плува в хубав басейн или да се релаксира в някои от местните спа центрове. Още по-полезно е, че хората могат да се лекуват и в болниците в двата града.

Въпреки че се пресича границата между две държави, хората се чувстват еднакво добре и от двете страни.

Откриват и неподозирани хоризонти за младите хора.

На тези музиканти им е било трудно да намерят място за репетиции на португалския бряг, но в малкото испанско градче Верин – това се случва без проблем. Залата вече се е превърнала и в любимо пространство за срещи на артисти от двата града.

Използвам често тази репетиционна често. Няма друго подобно място, където могат да споделя с останалите страстта си към музиката. Надявам се инициативи като тези да продължат, защото създават възможности за младите хора и от двата града. Да се срещнат, да бъдат заедно, да творят общи проекти, казва Филипа Лейте.

Друга сграда вече е дом на сътрудничеството между хората от двата града в Португалия и Испания, а общите им пътища се оказват много по-широки.

Комбинират добрите страни на Чавес и Верин и съчетанието е неочаквано добро.

От португалската страна могат да се похвалят с минерални извори и спа комплекси, а от испанската с интересни културни забележителности и древни крепости. Обединяват ги в интересен туристически маршрут, който привлича пътешественици от чужбина. Откриват и автобусни линии и такива по вода.

Това дава живот на икономиката и развива местата, където живеем. Като подпомагаме малките и средни фирми, се създават и нови бизнес партньорства. Така превръщаме това място в по-добро за живеене и за работа, казва Херардо Сеоане, кмет на Верин.

Усилията на двата града да си помогнат сами, са подпомогнати и с над 1 милион евро чрез регионалния фонд на Европейския съюз. Идеите ми се развиват толкова добре, че печелят и голямата европейска награда за политиката на сближаване.

Европейските проекти, които печелят заедно, се множат. Това е и най-важното доказателство, че границите не разделят, а обединяват. Ако искаш и знаеш как.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория