Кохезия в действие: Как специален мол и списание подкрепят социално слаби хора в Гърция

НАЧИН НА ЖИВОТ
Слушай

В близо 4-милионна Атина животът тече в неумолим ритъм и както навсякъде по света, някои не успяват и имат нужда от протегната ръка, за да се изправят и да продължат.

Тъкмо за това на помощ идват европейските програми, общината и дарителите. В центъра за бездомни и социално слаби хора към атинската община обичат да казват, че грижата за човека не значи просто милостиня, човешката душа се спасява с работа, уважение и достойнство.

Григорис Леон приема да развие проект за уязвимите групи в гръцката столица само преди година. Решава, че идеите му могат да променят много човешки съдби. Една от тях е социалният мол.

Вижте цялата история ТУК

Ако се разхождате някой ден по улиците на Атина или Солун – много вероятно е да забележите усмихнат човек с червена сигнална жилетка, който държи в ръцете си списание. Той продава Схедия – изданието, което помага на бездомните хора в големия град.

Андреас Ранзас е един от стотиците, които се изправят на крака с помощта на това списание. А негов създател и издател, и приятел на тези хора е Христос Алефандис и неговия екип.

Списание Схедия се създава с много любов от малък екип журналисти и е толкова добро, че хората го купуват и четат с удоволствие.

Вижте цялата история ТУК

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" през август всяка събота и неделя, веднага след централните новини на БНТ в 20 ч.

Аделина Радева

Още от НАЧИН НА ЖИВОТ

Вижте различните останалите видеа от тази категория